Socialdemocràcia i Progrés entén que hi ha autònoms que “ho estan passant malament” i que és “de justícia social” ajudar-los. La formació proposa un sistema de cotització mensual, amb una “base mínima baixa”, que s’ajusti a final d’any en funció dels ingressos. “Perquè sigui ajustat, aquesta quantitat mínima s’hauria de regularitzar en funció d’un percentatge, que seria al principi del 22%, el mateix que el dels assalariats, i aquest 22% es regularitzaria a final d’any calculat en funció dels ingressos de l’autònom”, ha explicat el conseller general Víctor Naudi.
“La cotització ha de ser proporcional als ingressos, i la manera de fer-ho, perquè hi ha autònoms que no cobren tots els mesos, proposem que sigui una aportació fixa mensual baixa, entre els 100 i els 200 euros que s’estableix per a les rendes baixes, i al final d’any calcular, en funció dels ingressos, la quantitat a cotitzar”, ha explicat Naudi.
SDP considera que “cal anar més enllà” de la modificació de la llei que regula la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS), de 2014, que introduïa tipus reduïts de cotització a les persones que comencen a treballar i per a les quals justifiquen ingressos baixos. “Si guanyen més enllà dels 2.000 euros haurien de cotitzar més i si no, s’hauria de reduir, una mica com passa amb l’IRPF, perquè així deixaria de ser un sistema arbitrari”, ha explicat Naudi.
El conseller general ha afegit que també s’hauria de laminar el sistema de pensions, “perquè hi ha gent que cotitza molt i cobra poca pensió”. I que s’haurien d’integrar al sistema de cotitzacions les persones que cobren per hores, especialment el personal domèstic, que no arriben a treballar les suficients hores com per beneficiar-se d’una pensió.
SDP entén que aquests canvis en les cotitzacions “s’han d’implementar el més aviat possible” per tenir “un sistema solidari” a la CASS. “És una reforma inajornable i no entenem que encara no s’hagi entrat al Consell General una iniciativa que ho reguli”, ha considerat el secretari d’organització del partit, Joan Marc Miralles.
El Govern, “molt lluny de la neutralitat” amb Gibraltar
“Lamentem que el cap de Govern, el dia de la trobada amb els grups parlamentaris, no ens informés que havia subscrit el document”, ha explicat Naudi sobre el suport de l’executiu andorrà a la proposta espanyola sobre Gibraltar durant la celebració de la darrera Cimera Iberoamericana.
“La política exterior la porta el Govern, però per deferència ens hauria d’haver explicat el seu posicionament. Això ens fa aixecar sospites perquè no sabem què hi ha de clar en aquesta qüestió”, ha dit Naudi, per a qui “calia ser molt prudents a l’hora d’adoptar aquest tipus de compromisos, que poden malmetre les relacions amb el Regne Unit, amb qui tenim un intercanvi econòmic important”.
“Discrepem amb el senyor Cinca quan diu que és una declaració neutra, sobretot, per l’ús de la paraula colonial dins de l’article. A més, deixa de banda la voluntat, repetida amb insistència, del poble gibraltareny, per tant, estan molt lluny de la neutralitat”, ha afegit Miralles.