Socialdemocràcia i Progrés (SDP) considera que la consellera demòcrata Meritxell Mateu hauria incomplert, si més no, dos dels articles del reglament del Consell General perquè ha fet tasques d’assessorament a la BPA a banda de la seva feina parlamentària. Així, consideren que en base a l’article 37.2 d’aquest reglament hauria d’haver informat d’aquestes tasques a la comissió permanent i més tenint en compte que en formava part.
També, assenyalen que ha incomplert l’article 8 que determina que “els consellers generals no poden invocar o utilitzar la seva condició per a l’exercici d’activitats comercials, industrials o professionals”. Així, des de la formació qualifiquen aquests fets com d'”extremament greus” i creuen que la consellera general ha de deixar “l’escó de manera immediata” i donar explicacions.
Des d’SDP lamenten l’impacte que aquest nou assumpte pugui tenir sobre la imatge del país i també en l’opinió pública ja que tal com ha comentat el secretari d’organització, Joan Marc Miralles, Mateu “ha traït la confiança” que li havien donat els ciutadans i també “els juraments” que va fer quan va prendre possessió del càrrec.
A més, lamenten que això suposi una “taca a la feina legislativa” ja que està en dubte el fet de si va “influir d’alguna manera” per canviar determinades lleis per beneficiar les persones que la pagaven. A més a més, també posen en dubte que pogués fer aquestes tasques d’assessorament quan era consellera en dedicació exclusiva, un fet que segons remarca Miralles ha de voler dir que no es pot dur a terme una altra tasca.
En aquest sentit s’ha mostrat contrari a les paraules del síndic quan ha afirmat que “consellers ho són tots”. Així, el secretari d’organització d’SDP ha recordat que la persona que té dedicació exclusiva rep “més diners públics” precisament per dur a terme aquesta tasca.
La formació vol que Mateu s’expliqui públicament i han posat sobre la taula tots els dubtes que s’han obert amb aquest cas, ja que per exemple es pregunten per què la CASS no va incloure la consellera en la querella que va cursar quan es va saber que hi havia tot un seguit de cotitzacions que no havien estat declarades en l’anomenat ‘cas Landstreet’, la societat panamenya a través de la qual des de BPA es pagaven aquestes feines.
Això fa que des d’SDP es demanin si Mateu estava “protegida pel poder polític” i diuen que el president de la parapública, que va anar a les llistes de DA per Encamp, hauria de donar també explicacions. De fet, tant Miralles com el conseller general Víctor Naudi es demanen “si realment la justícia i la llei” s’exerceixen “igual per a tothom”. “La impunitat no pot continuar”, han remarcat, afegint que cal “depurar responsabilitats”.
Davant tots aquests dubtes manifesten que cal una investigació “a fons” i les explicacions escaients i anuncien que utilitzaran “totes les eines possibles” per arribar “al fons” d’aquesta qüestió. També han qüestionat el posicionament de DA en sortir a defensar la seva consellera i creuen que aquesta situació els pot posar “en dificultats”, segons Naudi.