SDP lamenta la falta d’informació sobre la negociació amb la UE

Autor: M. S. C.
Font: BONDIA
Publicat el: 29 de Juny de 2016

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) es va mostrar molt crítica ahir amb el “mal anomenat pacte d’Estat” sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). I és que, tal com va recordar el president de la formació, Jaume Bartumeu, el Govern es va comprometre a compartir tota la informació amb els grups que en formen part, un fet que no s’està produint.

Per aquest motiu va denunciar que la forma com s’està desenvolupant el pacte d’Estat no els satisfà, al mateix temps que va deixar palès que l’executiu no els està tractant amb la mateixa lleialtat que el partit li ofereix. “Volem que tot estigui al damunt de la taula, però de vegades tenim la sensació que no se’ns ensenya tot, i això ens preocupa”, va declarar.

Bartumeu també es va referir a les declaracions que ha fet el cap de Govern en els darrers dies en què demana als liberals que s’incorporin a la taula negociadora. “O ens estem perdent un capítol o no ens entenem amb el vocabulari”, va afirmar, al mateix temps que va remarcar que “els consellers d’SDP estan en un acord que no s’està aplicant perquè el Govern diu que compartirà amb els grups els elements abans d’anar a negociar i això no s’està fent”. Per tot plegat va reclamar que es mantinguin trobades més freqüents però sobretot de més contingut.

El president d’SDP també es va referir a la darrera reunió mantinguda amb l’executiu dilluns passat, en què se’ls va informar de la voluntat d’incorporar al pacte d’Estat diferents representants de la societat civil, com poden ser membres de la patronal o dels sindicats. Bartumeu va ironitzar dient que si hi estan com a “convidats de pedra”, tal com passa amb els grups parlamentaris, de poc servirà.

Des d’SDP es va fer èmfasi en la diferència que hi ha entre la forma en què s’està desenvolupant aquesta negociació amb la UE a Andorra i a San Marino. Així, va explicar que en aquest microestat el Govern manté informada l’oposició sobre les converses i fins i tot es va celebrar una sessió pública al parlament en què “es van posar tots els papers sobre la taula”. Bartumeu també es va referir al ministre d’Afers Exteriors, que va anunciar després del referèndum anglès que el Brexit endarrerirà les negociacions amb Andorra. El president d’SDP considera que això no hauria de passar tenint en compte que la UE té una estructura suficient per negociar diferents qüestions al mateix temps.

Llei de partits
SDP va anunciar que si la modificació de la Llei de partits polítics i finançament electoral impulsada per Demòcrates per Andorra té com a objectiu donar resposta a les recomanacions del Greco hi donarà suport. Amb tot, Bartumeu va indicar que abans de pronunciar-se la formació vol analitzar el text. El president d’SDP també va posar en relleu que aquest és el primer cop que una qüestió que afecta tots els partits no es fa de comú acord entre totes les formacions.