El PS fa seves les reclamacions de l’AIVA sobre el canvis de l’IMI

Autor:
Font:
Publicat el: 14 d'Octubre de 2008

El Periodic d'Andorra 

I. A.

Des que l’Executiu va fer públic el paquet de mesures anticrisi i va enviar el projecte de llei al Consell General, tots els sectors afectats han volgut fer sentir la seva veu, d’una manera o d’una altra. Si primer van arribar les protestes dels funcionaris o dels importadors de carburants, ahir van ser els importadors de vehicles els que van fer sentir la seva veu, d’una forma molt més discreta, en una reunió amb el president del Grup Socialdemòcrata i candidat de l’Alternativa, Jaume Bartumeu.

L’objectiu de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA) és introduir una modificació a l’anomenada mesura 41, relativa als estímuls fiscals per a la reducció de les emissions contaminants dels vehicles, que s’ha acabat concretant en l’article 27 del projecte de llei de mesures de reactivació econòmica. El precepte en qüestió estableix una bonificació del 50% de l’Impost de Mercaderies Indirecte (IMI) per als vehicles que emeten menys de 150 grams de diòxid de carboni per quilòmetre i una exempció total de l’impost per aquells que emeten menys de 120 grams per quilòmetre.

Tal com està redactat l’article, només el 9% dels vehicles importats es podria beneficiar de l’exempció total i el 18% de la reducció de l’IMI a la meitat. L’AIVA va exposar ahir a Bartumeu la necessitat de modificar aquests llindars, de tal manera que la bonificació del 50% s’apliqui als vehicles que emeten menys de 160 grams de diòxid de carboni per quilòmetre i l’exempció total de l’impost als que emeten menys de 140 grams per quilòmetre. D’aquesta manera, els vehicles que es beneficiarien dels estímuls fiscals passarien a ser pràcticament la meitat dels que entren al Principat.

“Entenc la preocupació de l’AIVA i proposaré incloure aquesta esmena en la reunió que setmanal amb els consellers del Grup Parlamentari”, va explicar Bartumeu en acabar la reunió. Segons el president del Grup Socialdemòcrata, la proposta de l’AIVA també està dins dels límits de les directives de la Comunitat Europea que regulen la matèria i, a més, es tracta d’un canvi relativament petit que es traduiria en un benefici important per a un sector que, com d’altres, no passa pel seu millor moment. Es tracta, doncs, de rebaixar les exigències respectant la normativa europea.

Segons va valorar Bartumeu, la reunió d’ahir s’hauria pogut estalviar si el Govern hagués parlat amb els sectors implicats abans de redactar les mesures anticrisi.

pdf3.jpg