Els concessionaris demanen ajuda

Autor:
Font:
Publicat el: 14 d'Octubre de 2008

Diari d'Andorra

Ricard Poy

La crisi dels concessionaris sembla no tenir fons i ahir els representants de l’Associació d’Importadors de Vehicles (AIVA) van trobar-se amb Jaume Bartumeu per demanar el suport socialdemòcrata per modificar una mesura encaminada a millorar les vendes.

També van destacar que si la crisi continua hi ha molts llocs de treball lligats directament i indirectament a la venda de cotxes que perillen. Bartumeu es va mostrar receptiu a la petició dels concessionaris i va comentar que les mesures anticrisi del Govern gairebé “es poden considerar una broma”. Fonts properes al col·lectiu van manifestar ahir que si la venda de turismes segueix uns mesos més la mateixa línia de baixades constants que arrossega des del 2006 alguns concessionaris es veuran obligats a tancar. Durant el 2008 algunes marques importants no sobrepassen les tres unitats venudes al mes de mitjana. A més, segons les mateixes fonts, hi ha el problema afegit que alguns concessionaris estan molt lluny de les unitats mínimes de venda que exigeixen les cases mare per mantenir els contractes de vinculació com a servei oficial.

Com una de les mesures per ajudar a pal·liar una mica la situació, els importadors de vehicles demanen modificar els criteris previstos pel Govern respecte a quins cotxes poden obtenir rebaixes en l’impost de mercaderies indirecte (IMI) o quedar-ne exempts. L’executiu ha previst en l’article 27 de les mesures anticrisi que els vehicles que emeten menys de 150 grams de diòxid de carboni per quilòmetre paguin només la meitat de l’IMI quan s’importen. També es fixa que si emeten menys de 120 grams l’exempció de l’IMI sigui total.

En els paràmetres comunitaris

L’AIVA va demanar ahir a Bartumeu que es presenti una esmena per canviar aquests criteris. Els importadors tenen la intenció de fer la mateixa petició a tots els grups representats al Consell. Segons les dades de què disposen els concessionaris amb els criteris previstos pel Govern només un 9% dels cotxes que actualment es matriculen quedarien exempts de l’IMI, mentre que si es compta també els que quedarien amb la rebaixa de la meitat del tribut el percentatge s’eleva fins al 18%. L’AIVA vol que l’exempció impositiva s’apliqui als turismes que emetin fins a 140 grams de diòxid de carboni per quilòmetre i la rebaixa del 50% de l’IMI als que no passin de 160. Amb aquest increment calculen que fins al 15% més de les unitats es veuran beneficiades sense sortir dels paràmetres establerts per la Unió Europea respecte a les reduccions fiscals a vehicles poc contaminants.

Fonts de l’associació van indicar que amb la proposta actual pràcticament els vehicles que queden exempts se situen per sota dels 80 cavalls. Aquests vehicles es venen molt poc a Andorra, especialment, segons els importadors, perquè és un país amb perfil molt muntanyenc.

Prop de tres anys de caigudes

La situació dels concessionaris el 2005 era excel·lent, amb més de 4.100 cotxes venuts l’any i a més amb una gran sortida per als models més cars. El 2006, però, va començar una travessia pel desert que continua actualment. Han estat gairebé tres anys de descensos consecutius. Al setembre les vendes van caure un 25% més i la mitjana de l’any és del 23%. Si es mantenen les xifres actuals a final d’any es podria arribar a unes vendes d’entre 2.700 i 2.800 turismes. Però cal destacar que entre BMW, Suzuki, Volkswagen i Mercedes tenen més d’un terç de les vendes.

pdf3.jpg