El Dia Internacional de la Democràcia

Autor:
Font:
Publicat el: 18 de Setembre de 2008

JAUME BARTUMEU

 

Apunts d’actualitat

18 de setembre del 2008

El dilluns 15 de setembre s’ha celebrat, arreu del món, la diada internacional de la democràcia promoguda per la Unió Interparlamentària de la qual és membre el Consell General. En un acte senzill, però també solemne, el Consell General ha marcat aquesta diada amb una lectura formal de la “Declaració universal sobre la democràcia” que va ser adaptada pel Consell Interparlamentari de la UIP en la sessió celebrada a El Caire (Egipte) el 16 de setembre del 1997.

El Síndic General ha obert l’acte donant tot seguit lectura al preàmbul de la Declaració. A continuació cadascun dels presidents de grup parlamentari hem dut a terme la lectura d’una de les tres parts d’aquella declaració.

A mi m’ha tocat la segona, que fa referència als elements i l’exercici d’un govern democràtic. Sense perjudici que pugueu consultar el text global de la declaració a la meva pàgina web (www.jaumebartumeu.ad), reprodueixo tot seguit alguns dels paràgrafs d’aquell lectura:

“La democràcia es fonamenta en l’existència d’institucions ben estructurades i que funcionin correctament, així com sobre un cos de normes i regles, i sobre la voluntat de tota la societat, plenament conscient dels seus drets i responsabilitats.

La clau de volta de la democràcia és la celebració a intervals periòdics d’eleccions lliures i justes, que permetin l’expressió de la voluntat popular. Aquestes eleccions s’han de dur a terme, sobre la base del sufragi universal, igual i secret, de manera que tots els electors puguin escollir els seus representants en unes condicions d’igualtat, obertura i transparència que estimulin la competència política. Per això, els drets civils i polítics són essencials i, en particular, el dret de votar i ser elegit, el dret a la llibertat d’expressió i reunió, l’accés a la informació, el dret de constituir partits polítics i dur a terme activitats polítiques. L’organització, les activitats, la gestió financera, el finançament i l’ètica dels partits han d’estar degudament reglamentats de manera imparcial per garantir el bon desenvolupament dels processos democràtics.

Una de les funcions essencials de l’estat és garantir als ciutadans el poder gaudir dels drets civils, culturals, econòmics, polítics i socials. Així doncs, la democràcia va de bracet amb un govern eficaç, íntegre, transparent i lliurement escollit i responsable de la seva gestió.

Ser responsable davant els ciutadans, element essencial de la democràcia, s’aplica a tots els detentors, elegits o no, del poder públic i a tots els seus òrgans, sense excepció. Això es tradueix pel dret de les persones a ser informades de les activitats dels poders públics, a presentar peticions i demanar reparació mitjançant mecanismes administratius i judicials imparcials.

La vida pública, en conjunt, ha d’estar marcada per la moral i la transparència i, per aquest motiu, cal elaborar i aplicar unes normes i regles pròpies que permetin assolir-les.

Unes institucions judicials i uns mecanismes de control independents, imparcials i eficaços són la garantía de l’estat de dret, fonament de la democràcia. Perquè aquestes institucions i mecanismes puguin vetllar plenament per al respecte de les regles, millorar la legalitat dels procediments i reparar les injustícies, cal garantir l’accés de tothom, sobre la base d’una igualtat estricta, als recursos administratius i judicials així com el respecte de les decisions administratives i judicials, tant pels òrgans de l’estat i els representants del poder públic com per cadascun dels membres de la societat.

L’existència d’una societat civil activa és un element essencial de la democràcia, però la capacitat i la voluntat de les persones de participar als processos democràtics i escollir les modalitats de govern no són sempre automàtiques. Així doncs, cal crear les condicions propícies per exercir de manera efectiva els drets participatius, i eliminar els obstacles que evitin, obstaculitzin o impedeixin aquest exercici. També és indispensable de promoure permanentment, en particular, la igualtat, la transparència i l’educació, i eliminar els obstacles com ara la ignorància, la intolerància, l’apatia, l’absència d’opcions a escollir i d’alternativa real, la falta de mesures destinades a corregir els desequilibris i les discriminacions socials, culturals, religioses, racials o per motiu de sexe.”

Al capdavall es tracta de recordar i aplicar els principis que vertebren la nostra pròpia Constitució tenint sempre ben present que cal governar amb veritat, amb rigor, amb concertació i amb eficàcia.

pdf3.jpg