El president del grup parlamentari del Partit Socialista de San Marino, Paride Andreoli, va assistir dissabte al matí com a convidat a l’assemblea general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). A la tarda, Andreoli va mantenir una reunió amb els dirigents d’SDP, amb els quals el seu partit manté vincles des de fa molts anys, per analitzar el procés d’acostament a la Unió Europea (UE) encetat per Andorra, San Marino i Mònaco.
Durant la trobada es va posar de manifest, un cop més, que tots dos partits tenen un posicionament comú en aquesta qüestió i consideren que cal una major integració a la UE, amb la condició, però, que es respectin les especificitats dels petits estats.
En aquest sentit, Andreoli va explicar ahir, abans de tornar a San Marino, que veu en la UE “una gran disponibilitat al diàleg”, raó per la qual creu que “hi haurà una resposta positiva” a les preocupacions que manifestin els microestats en el procés negociador, que tot just acaba de començar.
El polític sanmarinès va destacar que la negociació en relació a una de les quatre llibertats, la lliure circulació de persones, serà un “punt fonamental”, ja que és clar que els petits països no poden acollir un volum il·limitat d’immigrants. “Crec que la UE té clara aquesta peculiaritat dels petits estats i posarà l’atenció necessària perquè es pugui trobar una entesa en aquesta qüestió”, va indicar Andreoli.
El PS de San Marino defensa que els tres microestats abordin de manera conjunta aquest procés perquè “la unió fa la força” i hi ha molts temes en comú, tot i que considera també que “després hi haurà dossiers que s’hauran de tractar separadament” i que “cada país acabarà firmant el seu acord concret”.
Els socialistes sanmarinesos aposten perquè al final d’aquest procés hi hagi un referèndum perquè l’acord a què s’arribi “tingui la confirmació del poble”. “Crec que en un tema d’elevada importància com aquest s’ha d’escoltar la veu de la població, i que s’haurà d’acceptar el que ens digui la ciutadania”, va assenyalar Andreoli.
La impressió del dirigent socialista, però, és que els ciutadans acabaran donant suport a un acord que “doni satisfacció a les dues parts”. Andreoli pensa, a més, que l’acostament a la UE “no és una qüestió exclusiva del Govern, sinó d’Estat” i, per tant, ha d’haver-hi “un diàleg constructiu amb totes les forces polítiques, econòmiques i socials”.