“DA és el nostre adversari perquè ha enganyat tothom”: entrevista a Delfí Roca, candidat d’SDP per Andorra la Vella

Autor: RICARD POY
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 23 de Febrer de 2015

Delfí Roca Roche té 54 anys, és solter i té un fill. Treballa com a responsable de comunicació d’un grup empresarial. Ha tingut diferents càrrecs al món associatiu, especialment relacionats amb el medi ambient.

Ens trobem en el bar d’un hotel d’Andorra la Vella. Delfí Roca porta un pin d’SDP a la jaqueta. Es mostra decidit i amb ganes. Es nota que no vol deixar passar l’oportunitat de deixar empremta la primera vegada que s’exposa al vots de la ciutadania.

Per què ara sí?
He passat molts anys a la cuina, passant pizzes, que és com a mi m’agrada dir-ho, però ja em tocava sortir a la palestra i comprometre’m al cent per cent.

Com poden rebre els votants d’Andorra la Vella que la teòrica alternativa progressista se’ls presenta dividida en dos partits?
Als ciutadans els problemes interns dels partits no els importen gaire perquè el que els preocupa són els llocs de treball, la sanitat, les infraestructures… Cada votant analitzarà els programes i espero que es decanti per SDP, ja que som gent que sabem el que pensem, que el que pensem ho diem i que el que diem ho farem. Som molt de tocar de peus a terra.

Vist des de fora, una candidatura que formen el número dos del Govern i la cònsol d’Andor­ra la Vella és favorita. Sumant els vots de les dues forces les últimes comunals superaven el 75% dels sufragis.
La gent d’Andorra la Vella s’ha adonat que els han estat enga­nyant els últims quatre anys. En realitat no va guanyar CDI, sinó DA, i són els demòcrates els que han estat governant el comú aquests quatre anys. La prova és que ara als electors els han faltat totalment al respecte perquè si el votant va posar DA a l’oposició no havien d’haver-los fet ara entrar a la majoria comunal com han fet.

Quines són les propostes concretes per a Andorra la Vella?
Tindrem sempre present, tan jo com l’Àngel Dalmau, que An-dorra la Vella és la capital del país, on vénen milers de persones cada dia a treballar.

Què pot oferir SDP al votant d’Andorra la Vella perquè recuperi el vot progressista que ha anat a menys a la capital les dues últimes eleccions?
No ofereixo cap ideologia. Ofereixo uns valors com són la responsabilitat, la solidaritat i la confiança. No són temps d’ideologies. Som progressistes perquè volem seguir endavant, però amb valors, no amb ideologies.

SDP és una força nova i relativament poc coneguda. És un handicap?
A diferència d’altres que són un panaché de verdures, nosaltres som un equip sòlid que ja ha demostrat fefaentment que el que diem ho fem. A vegades ens ha costat disgustos i l’elector hi ha cops que ha preferit flautistes d’Hamelin que els han promès la lluna en un cove i al final tot ha quedat en no res. Andorra ha de defugir de discursos ambivalents i declaracions flu. Crec que han de decantar-se per la gent que parla clar.

Tant DA al Govern com CDI al comú tenen un desgast pel mandat. Quina de les altres tres forces pot recollir aquest vot de desencant o de càstig?
A vegades es vota a la contra. Prefereixo que qui voti per SDP ho faci per convenciment, però si hi ha algú que vol votar a la contra nosaltres serem el vot més útil perquè no els enganyarem. El desgast de DA o de CDI és perquè diuen unes coses i després no les fan. O encara pitjor, enganyen i en fan d’altres.

Li fa por el vot útil, sobre la base que una part de l’electorat pensi que el triomf s’està disputant entre altres forces que no són SDP?
El vot útil és el que va a la formació que té més opcions de gua-nyar. Amb tothom que he parlat quan pregunto sobre qui gua­-nyarà no hi ha ningú que ho tingui clar. Com tot està obert vots útils ho són tots i és especialment útil si es dóna suport a la gent que compleix el que diu, com SDP. Coindiràs amb mi, Ricard, que el bon polític és aquell que compleix el que promet.

[…] Ehhh… evidentment.
I si té dificultats per complir-ho s’hi deixa la pell. No s’apoltrona.

En alguns grans temes com ara l’IRPF, la UE… sembla que encara que hi hagi algunes diferències la posició comuna de DA, el PS i SDP i, vista la campanya, també els liberals, fa la sensació que és similar.
Ho expliques bé però jo tinc una visió diferent. Aquestes eleccions no són de dues lligues per separat. Per a nosaltres l’únic adversari és DA, perquè creiem que no ha de governar més vist que ens ha enganyat a tots. Ha comès greus errors, tot i que evidentment no tot ho han fet malament, que els desqualifiquen per governar i ho ha de fer SDP. En aquests grans temes moltes coses ens vénen imposades. Però hi ha diferències perquè nos­altres estem absolutament a favor de l’acord d’associació amb la UE i per exemple els liberals també van en aquest cotxe però amb el fre de mà posat. Aconseguiran que Andorra cremi les plaquetes.

La rumorologia apunta que en cas que DA no tingués majoria absoluta, SDP seria la formació amb la qual seria més fàcil que pactés.
Molt clar. Els pactes els decideixen els votants perquè quan es compten els vots es veu de forma nítida el que vol la gent. Només ens plantegem un escenari: fer fora DA i que guanyi SDP. Hem demostrat en la nostra tasca al Consell que quan una cosa és bona per a Andorra nosaltres hi donem suport. I la feina dels nostres consellers per millorar els textos que presentaven els demòcrates, alguns veritables nyaps, és impagable. Algun text feia vergonya aliena.

Jaume Bartumeu és un polític amb un gran pes electoral a Andorra la Vella des de fa dècades. El fet que no estigui en un lloc elegible a les llistes pot perjudicar les opcions d’SDP a la capital?
No m’he fet la pregunta perquè al Jaume el tinc al costat. I per mi sí que està en primera línia deixant-se la pell per Andorra la Vella, el país i SDP. Saps la confiança que em dóna tenir una persona com ell al meu costat. No t’ho pots ni imaginat. Em considero un privilegiat.