“Ser jove no impedeix ser una candidata excel·lent”: entrevista a Alba Álvarez, candidata d’SDP per Escaldes-Engordany

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 22 de Febrer de 2015

Es, de les titulars, la candidata més jove. Decidida en les formes, li costa força més el fons. Sense por es llança a l’arena política envoltada d’amics i de polítics en els quals sembla clarament que no és que hi confiï. És que els admira.

Què la porta a acceptar el repte de liderar una llista territorial?
El partit sempre m’ha donat suport. I la política sempre m’ha agradat. Sóc jove. Però vull saber fins on puc arribar. I la possibilitat que m’ha donat SDP intentaré aprofitar-la de la millor manera.

El partit la troba a vostè o vostè troba el partit?
Ha estat una cosa mútua. Coneixia gent que formava part del projecte. Em van comentar que feien llista. Em van fer la proposta i jo vaig acceptar.

Quins comentaris ha rebut?
Es continua estranyant d’una candidatura tan jove. Això és el comentari que s’escolta. Però vaja, pensava que hi hauria molta gent que no em donaria suport i és al contrari. Ser jove no vol dir que no puguis fer política o ser una candidata excel·lent.

Però a Escaldes el repte és molt difícil. Diuen que el peix està pràcticament venut.
Res és difícil. Si treballes i escoltes el ciutadà i fas la proposició adequada a cadascú hi pot haver sorpreses.

Té davant gent que podria ser la seva mare i el seu padrí. Gent molt experimentada.
En això té raó. Però tinc el suport del Víctor (Naudi), del Jaume (Bartumeu) o d’altres afiliats com el Josep Vila. Sempre he seguit la política, i ara més encara. De Bartumeu n’he seguit la trajectòria des que em vaig començar a interessar per la política.

Que el candidat nacional sigui d’Escaldes l’ajuda?
No li ho puc dir. Tant jo com el Víctor hem estat sempre de la par­ròquia i cadascú coneix la gent que coneix. En el meu cas són 22 anys a la mateixa parròquia. Que Naudi sigui cap de llista i d’Escaldes no vol dir res. Però la gent parla molt bé de totes les llistes.

Ha fet alguna travessa?
Jo sóc realista: SDP té un repte molt gran a la parròquia d’Escaldes. Però la gran travessa serà l’1 de març. El partit en general no s’ha posat a pensar quants electes pot aconseguir.

Amb quins eixos programàtics se sent més identificada?
El que li diré és que SDP és solidari. I això vol dir que es preocuparà des de la gent jove fins a la gent gran passant per totes les franges d’edat. Tenim un programa molt adequat al que Andorra necessita ara mateix.

En altres eleccions l’ombra de Toni Martí a Escaldes ha estat molt allargada. Aquest cop quina incidència pot tenir?
N’he escoltat moltes coses i hi ha molta decepció. Una cosa va ser el cònsol i l’altra, el Toni Martí com a cap de Govern. Martí va fer una bona tasca com a cònsol major, però no oblidem que va deixar un deute molt gran al comú.

Si vostè era seguidora de Bartumeu, fa quatre anys devia votar PS?
(Silenci) Anirien per aquí els trets. Però també diré que a Toni Martí l’he considerat molt bon cònsol major… però la sorpresa del deute que ens va deixar… En canvi com a cap de Govern no li veig. I continuo sense veure’l. Ha anat a la seva sense escoltar els ciutadans. Per això confio en Víctor Naudi, perquè escolta.

S’ha vist al Consell General?
I tant! Si sóc candidata és perquè m’hi he vist. Si no cregués això mai no m’hauria presentat com a candidata.

I s’ho agafa com una experiència o en funció del resultat pot acabar sent una mala experiència.
Jo estic segura que SDP pot fer coses. I vull creure que arribarà. Si no, jo continuaré igualment. No deixaré ni la política ni SDP perquè hagin sortit malament unes eleccions.

És jove, li diran. Té molt camí per córrer.
Tothom anirà pel mateix. I pel mateix costat. M’atacaran per la meva joventut. Però no vol dir que no pugui defensar un bon programa.

Creu que se l’atacarà per això?
Crec que ja ha estat passant. Tot­hom té dret a fer política com tot­hom té dret a fer una feina. Que sigui jove o no ho sigui no vol dir que sigui pitjor persona o millor persona. Estic segura de tenir idees molt favorables al que Andorra necessita. Parlem clar i sabem escoltar.

Pensava que el punt flac que deia era el Facebook.
Això ni em va ni em ve. No té res a veure. Si algú ataca per aquest costat és que falta molta consciència. Les fotografies, els comentaris… no em preocupa gens ni mica. El que faci amb la meva vida privada no té res a veure amb la política.