Bartumeu denuncia que el Govern denega naturalitzacions per no ampliar la base d’electors

Autor: M. M.
Font: ARA
Publicat el: 22 de Febrer de 2015

El membre de la llista nacional d’SDP, Jaume Bartumeu, ha denunciat una política del Govern de “no d’acolliment i naturalització sinó de rebuig i procediments excessivament meticulosos per fer saltar la residència a persones que tenen tot el dret a la nacionalitat”. Així de clar s’ha mostrat davant de la comunitat andalusa, amb qui SDP s’ha reunit aquest dissabte a la nit per explicar-los el seu programa. A l’acte també hi ha assistit el candidat a cap de Govern, Víctor Naudi, i els candidats a la territorial d’Andorra la Vella, Delfí Roca i Àngel Dalmau, entre altres membres territorials i nacionals.

La resposta de Bartumeu ha vingut motivada per la queixa d’un dels assistents que ha explicat el cas de la seva filla, nascuda a Andorra, a qui havien denegat la nacionalitat. En aquest punt, Jaume Bartumeu ha intervingut i ha explicat que la Policia té instruccions de denegar les naturalitzacions per evitar ampliar la base electoral. En aquest sentit, ha manifestat que “buscar excuses reglamentistes no pot amagar la realitat que és que no es vol augmentar el nombre d’electors per tenir l’electorat més reduït i controlat”.

Des d’SDP han explicat que ells proposen rebaixar a 10 anys el període necessari per obtenir la nacionalitat, perquè consideren que és un període suficient per marcar la integració al país.

L’educació o la manca de feina han centrat les preocupacions que els assistents han traslladat als candidats. Pel que fa a l’educació han reclamat més facilitats per als estudiants andorrans que es volen inserir en el mercat laboral, tant al país com a fora, on troben problemes de convalidacions que els impedeixen treballar. En aquest punt, des d’SDP han recordat la importància d’assolir un acord d’associació amb Europa que permeti facilitar aquests tràmits, i ha lamentat que DA hagi perdut temps i hagi allargat aquesta negociació.

Pel que fa a la situació econòmica, SDP ha explicat que el seu objectiu és el redreçament econòmic que passa per potenciar el consum i augmentar el poder adquisitiu de les famílies i facilitar la inversió productiva de serveis, que permetin desenvolupa.