“Cal diversificar la promoció i fer-la a totes les parròquies”: entrevista a Rita Siskia, candidata d’SDP per Escaldes-Engordany

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 20 de Febrer de 2015

Després d’anys com a simpatitzant, primer del PS i ara d’SDP, Rita Sirkia debuta en política. Ho fa, s’ha de reconèixer, amb un repte important: en una parròquia amb quatre llistes i un resultat incert.

Què la impulsa a encapçalar la candidatura?
Sempre havia simpatitzat amb el PS. Quan es van separar, vaig seguir les dues formacions. En aquesta campanya, em van proposar els dos programes i el d’SDP és el que més em va convèncer. Aquesta és la clau.

Quina sensació li va quedar després de l’escissió?
Hi havia motius no només personals, sinó també ideològics. Respecto la decisió tant dels que van anar a una banda com a l’altra, però comparteixo més el programa d’SDP.

Com valora el panorama electoral que es presenta a la par­ròquia, amb fins a quatre llistes per escollir?
Penso que és molt bo per a l’elector. Tindrà moltes més opcions i escollirà el que cregui que és millor, tant per a la parròquia com per al país.

Com pot afectar a Encamp l’escissió entre el PS i SDP?
No tinc una bola de vidre. Crec que l’elector decidirà quin programa es creu i quines persones confia que faran la millor feina, com sempre s’ha fet a Andorra.

Com ha afectat SDP la sortida de l’entorn de Miquel Alís i el seu pacte amb els liberals?
Suposo que jo em presento primera a la llista perquè ell ha decidit que el projecte liberal li semblava més adient. Jo puc parlar per mi. Si el grup s’ha quedat tocat, no ho puc dir. A mi em van presentar un projecte en el qual creuen i jo també.

I com valora l’aliança?
No sóc ningú per valorar-la. Ho ha de fer l’elector.

I si vostè fos electora?
Jo no només sóc electora, sóc candidata.

I l’elector entendrà aquest moviment?
Ho veurem l’1 de març.

Al Pas de la Casa, què es pot fer per tornar-lo a convertir en un punt d’atracció turística?
El primer que defensem des d’SDP és aprofitar el que hi ha. Hi ha grans recursos, com per exemple el centre mèdic, les persones, les instal·lacions com el centre esportiu. A banda d’invertir, es tracta de fer una millor gestió del que tenim, tant al Pas com a Encamp com a tot Andor­ra. Quan vam pujar i vam parlar amb la gent ens vam adonar que estan, o com a mínim se senten, una mica deixats de la mà de Déu.

Aquesta sensació és correcta? I si ho és, què s’ha de fer per canviar-la?
No sé si aquest mandat s’ha fet alguna cosa. Sí que puc dir que fa sis anys hi vaig estar treballant i no hi ha hagut grans canvis. Les queixes són similars a les que sentia dels meus companys de feina llavors.

Què proposen des d’SDP?
El mateix per a tot el país. Aprofitar el que es té, invertir amb seny, escoltar els ciutadans i donar-los el que volen en la mesura del possible.

Què cal fer per reactivar el comerç a Encamp?
La proposta que rebo més sovint, sobretot des que m’he presentat, és que s’hauria de tallar el trànsit de baixada quan es tanquen les pistes i que la gent passés pel centre del poble. S’hauria d’estudiar. És una opció. No costaria diners i faria que es tornés a circular pel centre del poble.

Com es poden potenciar més les estacions?
Jo visc al costat del Funicamp i té molta vida durant tota la temporada d’esquí. Les pistes no només depenen de la promoció, també de la neu. Hem de parlar amb els que les porten, que en saben més que nosaltres. Hem d’escoltar-los per després poder proposar solucions. S’han de promoure perquè són un motor, però no són l’únic.

Quines inversions són prioritàries a Encamp?
Ara mateix seria el tema al Pas. Cal més inversió que a Encamp. Aquí el que cal és promoció com la que s’ha fet al centre d’Andor­ra, amb el Cirque du Soleil o l’Andorra RedMusic Festival. Que això es diversifiqués i es portés gent a totes les parròquies. Andorra és un país i l’hem de potenciar en la seva totalitat. La riquesa del país som tots, no només el centre.

Com valoren els quatre anys de mandat de DA?
Penso que amb algunes lleis s’ha arribat a acords i ens han escoltat, però la sensació és que han fet el que han volgut fer perquè tenien majoria. Podien haver escoltat més les aportacions dels nostres consellers generals.