El PS retreu al Govern la falta de suport econòmic al turisme

Autor:
Font:
Publicat el: 27 d'Agost de 2008

Diari d'Andorra

Gabriel Pérez 

El president del grup parlamentari socialdemòcrata i ja segur candidat de L’Alternativa a cap de Govern a les generals de l’any vinent va criticar amb duresa la política del Govern en matèria de turisme.

Jaume Bartumeu també va avançar la intenció de presentar al programa electoral un nou model que conjugui la participació del sector públic i el privat. El dirigent del PS va donar a conèixer la proposta després de mantenir un dinar amb “cinc persones representatives del sector” i al qual també va assistir el diputat del PSC al Congrés espanyol, Fèlix Larrosa.

Bartumeu va recordar la impor­tància estratègica que el turisme té per a Andorra -“un dels pilars de la nostra economia”- i va retreure al govern liberal que “els diners destinats gairebé no han canviat des que va entrar”, paraules que va voler demostrar amb un gràfic que recollia l’evolució del percentatge del pressupost que s’ha dedicat a promoure el sector entre el 1990 (3,5%) i el 2007 (2,2%). Segons el polític socialdemòcrata, les dades revelen que “no hi ha voluntat de consolidar aquest àmbit com a motor essencial” del país.

El futur cap de llista de L’Alternativa es va mostrar partidari d’augmentar els esforços econòmics en favor del turisme, a la vegada que va incidir en la necessitat de fer-ho conjuntament amb el sector privat. També va defensar que cal “centrar-se en els nostres veïns més propers i no anar a la Xina a buscar turistes”.

El parlamentari del PS està en desacord amb les mesures engegades per Juli Minoves des de l’ar-ribada al ministeri. “No crec que realment existeixi diàleg amb el Govern, entre d’altres coses perquè el ministre és més propens al monòleg”, va apuntar el principal líder de l’oposició, que va remarcar la necessitat de reforçar fora del Principat la marca “Andorra com a país dels Pirineus”. Jaume Bartumeu considera que augmentar el pressupost per ajudar el turisme no hauria de significar “una enorme despesa” per a l’Estat, ja que “si ho fem amb el sector privat, els diners no vindrien només del Govern”. El president del grup parlamentari socialdemòcrata pensa que un exemple d’aquesta situació es troba amb el pavelló de l’Expo, que “podia haver estat millor si hi hagués hagut complicitat amb les principals empreses del sector”.

El diputat espanyol Félix Larrosa apunta a un “problema estructural”

La trobada entre Jaume Bartumeu i els representants del turisme va tenir l’assistència també del diputat del Partit Socialista de Catalunya (PSC) a Madrid Fèlix Larrosa, que va valorar la situació del sector al país. “La reflexió que en puc fer és que, per les dades estadístiques que m’han facilitat, no es tracta d’una situació conjuntural, sinó que em transmeten una sensació que el problema és estructural”. El polític lleidatà, que va justificar la seva opinió recordant que “el descens del nombre de turistes ja fa anys que dura”, va recomanar la necessitat “d’un replantejament”.

Larrosa va destacar que Espanya, “la segona destinació mundial en turisme internacional”, pot ser un referent perfecte per a Andorra i va mostrar la disponibilitat a “transferir coneixements i col·laboració”. Sobre la caiguda del turisme britànic, el diputat va admetre que en no coneixia del tot els mo­tius però va apuntar la seva hipòtesi: “No pots desinvertir en un mercat com el turístic perquè consideris que hi ha altres necessitats. Això té conseqüències.”

pdf3.jpg