“SDP no és l’esquerra dogmàtica i rància”: entrevista al candidat d’SDP per Ordino, Felip Gallardo

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 18 de Febrer de 2015

Fa un any i mig que té el passaport andorrà. Molt conegut dins del món del rugbi, en la primera oportunitat que ha tingut ha decidit formar part del joc polític.

No s’ha pensat gens el fet d’entrar en política?
Era una decisió presa després d’esperar 25 anys per tenir tots els drets polítics. Són quatre anys molt importants els que tenim per davant amb molts canvis. Si no som part de la solució serem part del problema i jo vull ser part de la solució.

Com serà la campanya?
Es presenta molt divertida. Estic realment encantat de poder veure els altres companys treballant per la parròquia. Seran unes eleccions de molta participació, així ho desitjo. Durant 20 anys no he pogut votar, sempre he estat d’aquí i crec que votar és un dret, però també un deure. No podem tenir vots en blanc i gent que no voti. Tothom hi ha de dir la seva perquè si no, no formarà part de la solució.

Pot SDP guanyar a Ordino?
Sí. Som gent del poble, som gent normal. La gent el que vol es sentir-se propera als seus representants. No formem part de cap casta, de cap grup de força ni de cap família. Per això crec que guanyarem. A més, estic convençut que el desgast que ha tingut DA es notarà. Les forces conservadores, com els liberals, són més del mateix i la gent no vol tornar al passat. Som una força progressista. Tenim els altres companys [PS] que també són progressistes, però la diferència és que ells són dogmàtics i nos­altres som pragmàtics.

Serà una parròquia molt disputada amb dos partits conservadors i dos de progressistes.
Ordino és una parròquia molt oberta. Sí que es parla que les parròquies altes són molt conservadores, però ha augmentat molt el nombre de votants respecte a les darreres eleccions i això vol dir pluralitat.

Els beneficia aquest escenari?
Crec que sí. Si mires fa sis anys enrere les llistes, n’hi ha molts que eren liberals i són a DA. Aquesta divisió existeix a la dreta. DA es pot disfressar del que vulgui però és liberal o una facció de la dreta. Quant a l’esquer­ra, no vaig viure l’escissió entre el PS i SDP. Però sí que tenia clar els meus referents i un d’aquests és el Jaume [Bartumeu]. Tenim un partit nou i SDP no és l’esquerra dogmàtica i rància.

Trencaria la disciplina de partit si una decisió fos contrària als interessos d’Ordino?
Crec en el diàleg, arribar a consens en benefici d’Andorra. Si estic a SDP és perquè abans hi ha Andorra que el partit. Per això no estic en altres forces d’esquerra. Tampoc crec que el partit em digués: “Has d’anar per aquí o has d’anar per allà.”

Què es pot fer per l’estació d’Arcalís des del Consell?
Les estacions d’esquí són patrimoni de tot Andorra. Les muntanyes són patrimoni de tots. Hem de cuidar totes les parròquies i totes les estacions igual. El que no pot ser és que, com passa per exemple amb el Cirque du Soleil, tota la inversió es quedi només en una parròquia. Necessitem una legislació que doni suport a totes les estacions perquè són patrimoni de tot Andorra.

I amb la carretera d’accés a les pistes d’esquí?
Obrir-la és un avantatge, però vols dir que per arribar a Arcalís és aquesta la solució? I ara anem a fer una autopista fins allà a dalt on hi ha una zona d’allaus passades les Salines. El problema que tenim és que si hi ha allaus s’ha de tancar i és igual com d’ample sigui. El que no pot ser és que els turistes estiguin condicionats a venir o no a Ordino per culpa de la carretera.

I la desviació de la Massana?
S’ha perdut en el temps i mai se n’ha tornat a parlar. Òbviament hem d’acabar la de Sant Julià i després hauria de venir aquesta obra. Des del Consell s’ha de cuidar la parròquia i les infraestructures que són del Govern.

Com Casa Rossell?
Sí. Ara s’està fent una acció al jardí i sembla que el comú li està buscant una segona via, però també hi tenim la Casa d’Areny Plandolit i l’Auditori. Tot això ho hem de cuidar pel benefici de tots. I l’hotel Casamanya, que és del quart. També m’agradaria que els quarts, la primera associació de gent que tenim en la història d’Andorra, tornessin a tenir suport oficial. No són a la Constitució. I això és patrimoni d’Ordino i d’Andorra.

Ordino ja és una parròquia dormitori?
Estem en perill que acabi esdeveniment parròquia dormitori. Té una vida pròpia, una vida molt maca, però s’ha de potenciar més. No vull que Ordino acabi com Encamp, que està totalment abandonada.