Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va engegar anit la ronda de reunions de poble a Canillo, una de les dues parròquies en què no presenta llista territorial, però com que “el que és bo per a cada parròquia és bo per a Andorra, i a la inversa” –segons paraules de Martí Bayona, número 6 a la candidatura nacional–, el partit va enviar un dels pesos pesants, l’excap de Govern Jaume Bartumeu, a defensar el programa electoral. Bartumeu va exposar “dues propostes trencadores”: que als comicis nacionals només s’hi presenti una llista única i reduir les competències comunals.
El cap de llista, Víctor Naudi, no va poder desplaçar-se a Canillo perquè assistia al debat organitzat pels professionals de la comunicació, però va deixar gravat un missatge en vídeo en què assegurava que el projecte d’SDP és “de futur, va més enllà d’una legislatura perquè es planteja el país en els pròxims vint anys”. Naudi va assegurar que els tres eixos del partit són “la confiança, la solidaritat i la responsabilitat”.
Bartumeu va advertir que les propostes d’SDP són “responsables i realistes, sense estridències ni plantejaments radicals”. “Prou d’ambigüitats i de mitges tintes, no es pot quedar bé amb tothom, per redreçar l’economia cal una acció decidida i ferma”, va assegurar. El número 14 de la llista nacional va insistir en la necessitat de “negociar l’acord d’associació amb la Unió Europea” i evitar que “la inversió estrangera no ensorri les petites i mitjanes empreses sinó que contribueixi a l’economia”.
Però els dos punts innovadors són els que hem esmentat inicialment: la llei electoral i les competències comunals. “Volem una nova Llei electoral perquè a les eleccions al Consell General només s’hi presentin llistes úniques amb 28 candidats a consellers.” SDP, per tant, eliminaria les llistes territorials en els comicis parlamentaris. Quant als comuns, “des de 1993 hi ha hagut un progressiu envaïment de competències, i el país és molt petit per tenir vuit governs!”, va subratllar Bartumeu. El candidat va posar dos exemples: les atribucions en polítiques socials dels comuns, que “han de ser nacionals”, i la proposta de crear agències tributàries comunals, quan “el control de la despesa pública passa per no multiplicar els governs”. “Respectem els comuns”, va puntualitzar Bartumeu, “però la política general s’ha de fer al Consell General”, va resoldre.
Amb tot, SDP és conscient que les dues propostes impliquen una reforma constitucional i, encara que obtinguin majoria parlamentària, “no ho farem sense el suport de la ciutadania i de la resta de grups parlamentaris. Els intentarem convèncer”, va matisar.
Durant la trobada, que només va aplegar una quinzena de persones, Bartumeu, Bayona –excessivament nerviós– i Sílvia Bonet, la número 2 a la llista nacional, van presentar els punts més destacats del programa electoral. Bartumeu va concloure que els arguments d’SDP es basen en “una idea revolucionària: hem de somiar però tocant de peus a terra”.
La reforma de la Llei de la funció pública i el manteniment i millora de l’Estat de benestar, juntament amb el comerç, el turisme i els serveis, són els pals de paller d’SDP.