SDP vol posar fi a les “ambigüitats” de DA

Autor: JORDI SALAZAR
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 18 de Febrer de 2015

Jaume Bartumeu va fer ahir una crida a Canillo per posar fi “al joc de les ambigüitats i de les mitges tintes de DA”, i va acusar el Govern de “voler quedar bé amb tothom”.

El número 14 de la llista nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va acusar ahir el Govern sortint de “voler quedar bé amb tothom”, i va apostar per deixar enrere “el joc de les ambigüitats de DA”, ple “de mitges tintes, de mitges veritats i de mitges mentides”. En una reunió de poble davant una desena de veïns de Canillo, i l’absència del cap de llista, Víctor Naudi, –que participava en un debat dels quatre candidats a cap de Go­vern–, Bartumeu va remarcar que el programa d’SDP inclou “propostes responsables i realistes” i que defuig “de les estridències i dels plantejaments radicals”.

El fins fa poc president del grup parlamentari mixt va posar sobre la taula la necessitat de modificar el sistema electoral dels comicis generals. “El Consell General ha de mantenir els 28 escons”, va remarcar, “però cal transformar el sistema perquè els consellers siguin escollits amb una única llista nacional per partit, integrada per 28 persones”, hi va afegir.

D’altra banda, Bartumeu va advocar per canviar el sistema de delimitació de competències entre el Govern i els comuns, i va criticar durament “actuacions dels cònsols que no s’adiuen a la Constitució”, com ara la proposta de creació d’una agència tributària comunal. “El país no està per duplicar serveis; no podem tenir vuit governs”, va indicar.

Propostes “Polèmiques”
Bartumeu va reconèixer que el programa inclou propostes “polèmiques, que requereixen una reforma constitucional”, com la despenalització de l’avortament en tres supòsits –a la qual no es va referir de forma explícita–. Però va assegurar que, en cas d’assolir la majoria absoluta, la mesura es duria a terme mitjançant “el consens amb els ciutadans i amb la resta de forces polítiques”.

La número 2 de la llista nacional, Sílvia Bonet, va al·ludir al consens en reclamar un “pacte d’Estat per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari, com s’ha dut a terme en altres països”. En aquest sentit, va apuntar que per fer-ho possible “cal tenir visió de futur, més enllà dels quatre anys de mandat”, i va definir la política sanitària de l’última legislatura com a generadora “d’insatisfaccions, frustracions, ineficàcia, i un gran augment del dèficit”.

Finalment, el número 6 de la candidatura nacional, Martí Bayona, va apostar per una reforma de la Llei de la funció pública perquè l’administració esdevingui “més justa, transparent, digna i sostenible”. També va remarcar la necessitat de suspendre l’entrada en vigor dels nous complements de jubilació dels funcionaris perquè el sistema “s’ha de consensuar” amb els treballadors.