Tornar les regnes del comerç als botiguers

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 17 de Febrer de 2015

SDP considera el comerç un dels pilars de l’economia i per recuperar-lo aposta per donar les regnes del sector a qui en sap: els botiguers. Per conèixer les seves inquietuds, alguns dels candidats nacionals i els parroquials d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van visitar ahir els comerciants de Príncep Benlloch, del centre històric i de la part alta d’Escaldes.

“La gent està una mica preocupada, hi hagut una baixada general de l’activitat i se senten sols”, va explicar el cap de llista de la capital, Delfí Roca, que va aprofitar la trobada per explicar alguna de les propostes del seu partir per revifar el sector.

SDP aposta per donar les regnes del comerç als botiguers i per això vol recuperar les taules de treball entre Govern i empresaris. Una política comercial que aniria lligada a la turística. “S’ha de gastar millor i aconseguir que les campanyes de dinamització arribin a tot arreu”, va indicar Roca.

Des d’SDP es considera que no hi ha ningú millor per parlar del sector que els propis comerciants i es considera que l’Administració ha de deixar de ser una “llosa”. “S’han de simplificar els tràmits per als emprenedors. Que es pugui obrir un establiment en 24 hores i fer confiança a l’empresari”, va assenyalar el candidat, que hi va afegir que “el Govern ha de ser un soci més dels comerciants i no un fiscalitzador”.

Per recuperar el sector també es confia en els beneficis que es podran aconseguir un cop es tanqui l’acord d’associació amb la UE i es treballarà, tot i que no depèn del Govern, per acabar de desenvolupar el comerç electrònic, que “està bloquejat perquè no pot obrir-se al mercat global en no tenir accés al pagament amb eines com Paypal ni als serveis de paqueteria internacional”.

Roca també va assenyalar la voluntat del partit de fer una legislació específica en zones comercials com el centre històric, Prada Ramon o Vivand. En definitiva, “canviar” la política comercial. “Els que vulguin seguir com fins ara que votin com fins ara, si volen un país millor i més oportunitats que canviïn”,va dir.

Bloquejar la Llei de la funció pública i recuperar els acords del govern Bartumeu

El candidat d’SDP a cap de Govern, Víctor Naudi, es va reunir ahir amb la plataforma sindical de la funció pública i l’USdA per presentar les propostes del partit en l’àmbit de la funció pública.

El pla d’SDP és buscar un pacte amb la resta de grups parlamentaris per suspendre l’entrada en vigor de la Llei del pla de pensions dels funcionaris. Arribats a aquest punt, va explicar Naudi, volen reprendre el plantejament d’aquesta llei i la de la reforma de la funció pública a partir dels 33 acords que el Govern de Jaume Bartumeu va tancar amb la taula de treball de la funció pública l’any 2010 per garantir un model consensuat, garantista en el temps i econòmicament sostenible.

SDP també aposta perquè les decisions de la comissió consultiva siguin vinculants i per definir què es considera incompatible amb la feina de funcionari.