El PS mantindrà la prestació per atur en el programa del 2009

Autor:
Font:
Publicat el: 7 d'Agost de 2008

El Periodic d'Andorra 

Enric Guinart

El president del Grup Socialdemòcrata i cap de llista de l’Alternativa a les pròximes eleccions generals, Jaume Bartumeu, avança que el PS no renunciarà al desenvolupament del dret a l’atur i, per tant, deixa entreveure que la prestació econòmica per desocupació formarà part del programa electoral dels socialdemòcrates, tot i que deixa clar que no serà una de les prioritats.


Així, després que el polític de la capital declarés fa un temps que el PS s’havia de mantenir en el seu ideari però sense donar l’esquena al centre, hi havia certs dubtes sobre si els socialdemòcrates mantindrien en el programa electoral dels pròxims comicis propostes com ara la del desenvolupament del dret a l’atur que teòricament no facilitaria la captació de possibles electors pròxims a l’esfera centrista. No obstant això, Bartumeu assenyala que “no renunciem al nostre programa ni al que fins ara ha estat defensant el nostre grup parlamentari”, però “una altra cosa és la modulació de les propostes concretes”. Més concretament, en el cas de la prestació econòmica per desocupació, “un dia o altre s’ha de tractar en aquest país sense fer exercicis de cinisme”, explica. I és que el cap de l’oposició remarca que “de vegades aquells que diuen que Andorra no necessita atur és perquè saben que som el primer país europeu exportador d’atur”. En aquest sentit, Bartumeu constata que les famílies marxen d’Andorra i “se’n van a inscriure’s a l’atur a Espanya o Portugal”. A partir d’aquí, el líder de l’Alternativa es pregunta: “¿I el dia que començarem a tenir andorrans que no tindran feina i que a Espanya tenen dificultats per poder-hi treballar?, ¿què haurem de fer aleshores?, ¿no haurem de mirar la nostra Constitució i veure que ens dóna unes certes obligacions d’Estat a complir?”. Aquestes qüestions, segons Bartumeu, s’han de tractar en “un debat que nosaltres no amagarem”. De totes maneres, el president del Grup Socialdemòcrata aclareix que, en cas de victòria de l’Alternativa en els comicis del 2009, es posaran sobre la taula moltes altres qüestions abans que la citada prestació: “Si la pregunta és ¿posareu al programa que el primer mes de legislatura aprovareu una prestació econòmica per desocupació temporal?. La contesta és no“. Això no vol dir, però, que “no deixarem de governar pensant en la propera generació i no en les pròximes eleccions, tal com fa el senyor Pintat”. És a dir, “aquest és un tema que s’ha pensar en clau exclusivament andorrana”, ja que “aquells que ho fan en clau de rebuig de la ciutadania que ha vingut aquí a fer créixer el país i que s’estimen més que marxin quan ja no tenen feina s’han de plantejar que arribarà un moment en què molts andorrans només tindran com a sortida l’Administració”.

SUPORT AL COMERÇ I AL TURISME// El candidat dels socialdemòcrates indica que el bloc del programa de l’Alternativa es basarà en les propostes que es van fer durant els comicis passats: “Nosaltres el 2005 no vam guanyar les eleccions i, per tant, no hem governat, i el 80% del que hi ha aquí continua sent d’actualitat perquè el senyor Pintat ens ha fet perdre tres anys”. I en aquesta base s’hi afegiran “altres propostes”, però “no hi haurà grans sorpreses perquè allò essencial és aquí”. Entre d’altres, el PS apostarà per donar un suport “clar” al comerç i al turisme mitjançant el foment d’un pacte per la competitivitat 2009-2012, donat que “hem de triar quin model volem, el de la qualitat de veritat o el de la quantitat”, diu Bartumeu.

pdf3.jpg