El PS ha fet una oposició rigorosa i responsable

Autor:
Font:
Publicat el: 23 de Juliol de 2008

logo-gps-consell.JPG

 

                       PLANTEJANT DES DEL PRIMER DIA DE LA LEGISLATURA UN PACTE D’ESTAT PER LA REFORMA TRIBUTÀRIA

 

El passat 15 de juliol el cap de Govern, Albert Pintat, va fer unes declaracions sobre l’actitud que ha tingut el Partit Socialdemòcrata respecte de la reforma fiscal a Andorra i va dir que “la hipocresia de la competència és absoluta, ja que si ens haguessin ajudat una mica ja estaria enllestida.”

(BONDIA, 16/07/2008, pàg. 6; DIARI D’ANDORRA 16/07/2008, pàg. 14; EL PERIÒDIC D’ANDORRA, 16/07/2008, pàg. 3)

Pintat també va demanar “consens al PS per tancar la reforma fiscal aquest any.”

Davant aquestes declaracions, el PS ha de recordar la seva voluntat de col·laboració amb el Govern en els temes d’Estat, entre els quals hi ha la reforma fiscal.

A continuació, presentem un resum de les accions i propostes que el PS ha fet en aquesta legislatura respecte de la reforma fiscal i adjuntem els documents i articles de premsa que se n’han fet el ressò corresponent.

ABRIL DE 2005

24 d’abril

Jaume BARTUMEU assumeix l’existència d’un empat tècnic entre majoria i oposició i va fer públicament una proposta per trobar un acord polític nacional en temes d’Estat.

Així ho va plantejar personalment a Albert Pintat en tres reunions celebrades a la Casa del Benefici durant el mes de maig de 2005, just abans del debat d’investidura del cap de Govern, que es va celebrar el dia 26 de maig del 2005.

MAIG DE 2005

26 de maig

En el discurs-programa de candidat, Jaume BARTUMEU va exposar davant del Consell General, les següents propostes:

“… hem proposat en el nostre programa la convocatòria immediata d’una taula de diàleg amb les associacions econòmiques, empresarials i sindicals per a plantejar les línies d’actuació de les institucions en l’àmbit econòmic i social.

Una taula de diàleg que s’haurà de reunir el mes vinent.

Discutir quina Andorra volem, avançar en un camí que permeti arribar a un ampli acord entre partits polítics i societat civil comporta, implica a ben segur, parlar de valors, parlar d’interessos, de política al capdavall, d’equilibri entre interessos i valors.

El dia 8 de març d’enguany, a LE MONDE, l’economista francès Jean Paul FITOUSSI ens recordava el pensament de Helmut SCHMIDT. El que fou primer ministre socialdemòcrata alemany deia: «…els beneficis d’avui són la base de la inversió de demà, i la inversió de demà és el treball, la feina, de demà passat…».

Proposo que aquesta reflexió orienti la taula de diàleg que plantejo.

Les coses es compliquen i hem de ser capaços d’aprofitar el resultat electoral i el nou arc d’aquest Consell General no pas per continuar amb una política d’enfrontament entre vencedors i vençuts sinó per afrontar de forma valenta i decidida una nova manera de fer, que ens permeti avançar cap a una millor perspectiva de consolidació econòmica que, n’estic convençut, només es podrà aconseguir millorant alhora el benestar social.

En política, el temps perdut agreuja més i més els desequilibris. És ja molt urgent que des del Govern d’Andorra s’encari la realitat i s’acabi la política de defugir l’hora de prendre decisions tot deixant per a més endavant el que seria menys costós de resoldre immediatament.

Proposo un govern de legislatura que aporti un model d’equilibri entre el mercat i la societat, entre la lliure competència dels agents econòmics i la cooperació social.”

I més endavant també deia:

“M’esforçaré, ens esforçarem, perquè l’aprovació final dels textos legislatius vinculats a la vertebració d’una veritable constitució econòmica compti amb el màxim de consens parlamentari possible, tal com vam saber fer els anys 1992 i 1993 en ple procés constituent.”

(Diari Oficial del Consell General núm. 3/2005, pàg. 15 i pàg. 16)

27 de maig

En el torn d’intervenció dels grups parlamentaris en el debat d’investidura del cap de Govern, el conseller general socialdemòcrata Francesc RODRÍGUEZ, portaveu del grup en qualitat de president suplent, manifestava el següent:

“… senyor Pintat, si vostè és elegit cap de Govern podrà gaudir del nostre lleial suport en moltes qüestions, si manté en els actes la voluntat que ha expressat, reiteradament, de diàleg i de consens.”

(Diari Oficial del Consell General núm. 3/2005, pàg. 37)

JUNY DE 2006

30 de juny

En el decurs del debat d’orientació política general del Govern, celebrat a Casa de la Vall, Jaume Bartumeu deia a Albert Pintat:

“Fins i tot jo, que m’havia cregut que, efectivament, volíeu començar una nova etapa de diàleg i col·laboració institucional, he de confessar avui, aquí, a Casa de la Vall, que estic decebut i que em sento enganyat.”

I en la conclusió de la intervenció d’aquell mateix dia, Jaume Bartumeu deia:

“Doncs miri, amb el risc de decebre’l, li diré que nosaltres no li tanquem pas la mà, sempre l’hem tinguda oberta. Li recordarem, això sí, que en política les formes són molt importants.

I amb les formes hi ha una qüestió de fons: el respecte al compromís. I ja ha quedat dit que, fins avui, qui no ha respectat el compromís de tirar endavant el diàleg en l’àmbit del nou model econòmic no hem pas estat nosaltres.

Les formes, que també són fons, ens fan constatar:

– que el ministeri d’Exteriors no informa al Consell General perquè els consellers generals que participen a les assemblees parlamentàries de la OSCE i el Consell d’Europa sàpiguen quines posicions defensa el Govern d’Andorra en aquells organismes;

– que es fa difícil creure que ens proposa seriosament un diàleg polític “…per tractar temes clau pel funcionament normal de les institucions i per al bon desenvolupament del país”, quan ens acaba d’assenyalar que ja té a punt “…la clau de volta del nou edifici de l’economia andorrana” que us proposeu de “bastir.”

Si ja la teniu enllestida la clau de volta del nou edifici vol dir, clar i català, que ja no calen enginyers, ni arquitectes ni tècnics. Hem de concloure que ens heu predestinat al paper de manobres per repassar els acabats interiors. Entendreu perfectament que, si aquestes són les bases de sortida del diàleg, les vostres formes, que també són fons, ens porten a la conclusió que no teniu ni ganes, ni disposició, ni menys encara voluntat política de buscar un acord amb nosaltres.

Ho constatem i ho lamentem i, malgrat tot, seguirem oberts al diàleg però, això sí, amb respecte a les formes, que també són fons.”

(Diari Oficial del Consell General núm. 10/2006, pàg. 20 i pàg. 26)

Albert Pintat no va fer cap pas per buscar un acord.

OCTUBRE DE 2006

9 d’octubre

El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va entrevistar-se amb el cap de Govern i li va demanar que retirés el projecte de llei d’inversions estrangeres i tot seguit convoqués “… els grups parlamentaris per tal d’establir les bases per a la negociació d’un acord polític nacional on es fixi el model econòmic de l’Andorra del segle XXI i els pilars sobre els quals s’ha de bastir. Una negociació que no es pot fer únicament portes endins de les institucions públiques, que no pot quedar aliena als agents econòmics i socials del país, i que, per tant, haurà de preveure la constitució d’una taula de diàleg amb les entitats i associacions econòmiques, empresarials i sindicals.”

(Diari MÉS ANDORRA 11/10/2006, pàg. 19 i EL PERIÒDIC D’ANDORRA 11/10/2006, pàg. 5)

17 d’octubre

En una reunió a l’Edifici Administratiu, Albert PINTAT va manifestar al cap de l’Oposició el seu refús a la nostra proposta d’un pacte d’Estat.

MAIG DE 2007

18 de maig

Jaume Bartumeu va acudir novament al despatx del cap de Govern per tornar a intentar el diàleg necessari.

(DIARI D’ANDORRA 19/05/2007, pàg. 6 i EL PERIÒDIC D’ANDORRA 19/05/2007, pàg. 3)

25 de maig

Reunió entre el cap de Govern i el cap de l’Oposició.

(DIARI D’ANDORRA 26/05/2007, pàg. 7 i EL PERIÒDIC D’ANDORRA 26/05/2007, pàg. 6)

Albert Pintat no va proposar cap actuació.

JUNY DE 2007

15 de juny

En la intervenció durant el debat d’orientació política del Govern el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va fer referència a la reunió del 18 de maig i tornà a parlar àmpliament del diàleg i del pacte d’Estat:

“I finalment, insistim en aquest intent d’acord polític des de la credibilitat que ens dóna el fet de moure’ns en el marc d’una proposta que no és fruit del moment polític sinó que recull estrictament el que ja proposàvem al programa electoral de l’any 2005 de l’Alternativa.

Ens correspon treballar per aconseguir que el que és econòmicament inevitable sigui políticament factible.

Estem disposats, ja li ho he dit personalment i ho confirmo ara públicament, davant del Consell i davant de tota la ciutadania, a bastir un acord de sacrificis compartits, en el que tots renunciem a una part dels nostres plantejaments a canvi de trobar una definició, també compartida, d’un marc legislatiu en l’àmbit tributari que no estigui subjecte a les contingències de l’alternança política.

Però qui ha volgut assumir el Govern en minoria sense buscar des del mateix dia de la investidura un acord necessari que garantís l’estabilitat, haurà de fer ara un esforç suplementari d’acostament i de proposició.

Estem disposats a buscar i establir un acord, un pacte d’Estat, que doni un sentit de finalitat comuna per donar respostes compartides als principals problemes de la societat andorrana.”

(Diari Oficial del Consell General núm. 11/2007, pàg. 19)

JULIOL DE 2007

4 de juliol

Albert Pintat i Jaume Bartumeu mantenen una nova reunió en la qual el cap de Govern no fa cap proposta concreta d’acord ni de pacte.

13 de juliol

Albert Pintat convida els mitjans de comunicació a una trobada al refugi del Comapedrosa i acusa el PS d’usar “males arts” i de patir d'”ignorància fiscal”.

(DIARI D’ANDORRA 14/07/2007, pàg. 6 i EL PERIÒDIC D’ANDORRA 14/07/2007, pàg. 6)

14 de juliol

Jaume Bartumeu respon a Albert Pintat i declara “… per molt que m’insulti, per l’interès general del país continuaré treballant. Per tant, si ens hem d’asseure, ens asseurem”. El president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata va declarar també “…el que hauria d’intentar el senyor Albert Pintat, dic bé, intentar, perquè ja sé que li costa, és mantenir una certa seriositat en les relacions polítiques en els temes d’Estat.”

(DIARI D’ANDORRA 15/07/2007, pàg. 9)

SETEMBRE DE 2007

21 de setembre

Albert Pintat i Jaume Bartumeu es reuneixen i el cap de Govern no li fa cap proposta concreta.

D’ençà el dia 21 de setembre no hi ha hagut cap més trobada entre tots dos polítics, ni Albert Pintat ha fet cap proposta al PS.

JUNY DE 2008

20 de juny

En la intervenció durant el debat d’orientació política del Govern, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata insisteix novament:

“Tenim al davant un gran repte estratègic: un pacte d’Estat pel nou model econòmic, que el Govern no ha volgut acceptar.

El Diari de Sessions d’aquesta legislatura és fidel testimoni de la reiteració amb la qual he dit que estàvem i estem disposats a arribar a un pacte d’Estat per afrontar tant l’adequació de la legislació social com la definició d’un nou model econòmic sostenible. No s’ha volgut acceptar la nostra mà estesa. Tres anys perduts llastimosament per la tossuda negativa del Sr. Albert PINTAT. Parlem, doncs, del futur.

Hi ha reptes que no es resolen amb el joc de les majories i minories sinó que han de ser encarats satisfactòriament entre tots.

Els socialdemòcrates tenim un objectiu molt clar: fer un país per a tothom, per unir i cohesionar la societat andorrana i donar-li els instruments necessaris per a fer front als nous reptes socials i econòmics.

Manifestem el nostre desig, la nostra voluntat i el nostre compromís d’aconseguir que en la nova legislatura l’interès general prevalgui sobre les rendes de situació d’una minoria.

Fugirem de la confrontació tenint en compte que la conjuntura econòmica difícil requerirà molta concertació.

És urgent modificar els hàbits establerts per tretze anys de governs del partit liberal. Uns mals hàbits que impedeixen garantir la consistència i l’estabilitat que necessiten determinades actuacions públiques. Les polítiques més rellevants pel nostre benestar col·lectiu requereixen sinó el ple acord almenys la mínima entesa i el mínim compromís entre els principals partits. Proposem tornar a l’esperit d’acord que va fer possible el procés constituent els anys 1992 i 1993. Una dinàmica que cal recuperar.

Portem ja tretze anys instal·lats en una política liberal conservadora caracteritzada per la negació sistemàtica de les posicions i propostes alienes, per assenyades i necessàries que puguin resultar.

Un fet que ha impossibilitat encara més una visió a mitjà o llarg termini de l’acció pública del Govern.

Hem de sortir d’aquest empantanegament.

L’acord, el pacte, en els aspectes essencials de determinades polítiques constitueix una garantia pel seu èxit.

Plantegem doncs girar full i anar cap a una nova manera de treballar que, sense renunciar a la defensa dels posicionaments més propis de cada partit, no impedeixi assolir els acords que requereix Andorra.”

20 de juny

En la seva rèplica, Albert Pintat va reconèixer explícitament que no estava disposat a fer cap pas més abans de la fi d’aquesta legislatura per pactar amb el PS.

El dia 20 de juny del 2008 va dir explícitament:

“No hi ha hagut manera de lligar… i jo accepto la tercera part de responsabilitat. Estic convençut que es farà la propera legislatura.” “No ha estat possible.”

A continuació va dirigir-se a Jaume Bartumeu en referència al pacte d’Estat 2009-2012 proposat pel Grup Parlamentari Socialdemòcrata i va dir:

“… si em convida també el firmaré…”

En el torn de contrarèpliques, Albert Pintat va afegir:

“… una llàstima. Com que estem a nou mesos de les eleccions més val no cansar-se massa ara i deixar-ho però amb l’esperança que s’hi pot tornar.”

I finalment, Albert Pintat digué a Jaume Bartumeu el següent:

“… no perdem el temps, jo crec que en aquesta legislatura ho hem intentat, però no ha estat possible.”

Albert Pintat va cloure el debat d’orientació insistint encara en la mateixa línia. Jaume Bartumeu li havia dit que els socialdemòcrates sempre li obririen la porta, però li demanaríem què o quines propostes portava. El cap de Govern li replicà afirmant:

“… si he d’anar a portar a aquestes alçades de curs… siguem sincers i deixem-ho.”

El 20 de juny de 2008, en seu parlamentària, davant el ple del Consell General, Albert Pintat va dir públicament que no volia, que no vol, fer un pacte d’Estat amb el PS abans que s’acabi la legislatura.

Tres setmanes més tard, el 15 de juliol, durant una visita al Refugi de Juclà amb periodistes afirma que “la hipocresia de la competència és absoluta, ja que si ens haguessin ajudat una mica ja estaria enllestit”, alhora que demana consens al PS per tancar la reforma fiscal durant aquest any.

Davant aquesta situació, el PS considera que durant els darrers tres anys sempre ha estat disposat a tractar la reforma fiscal com un tema d’Estat i, per tant, a parlar-ne amb el Govern i la resta d’agents econòmics i socials del país.

Jaume Bartumeu creu que “nosaltres hem estat una oposició responsable i rigorosa, amb propostes concretes d’acord amb el model de país que defensem, però el Govern no ens ha donat l’oportunitat de discutir-les conjuntament. Considero que l’acció política ha de seguir un fil conductor coherent, ha d’estar basada en la responsabilitat i en el rigor, tant del què es fa, com del què es diu. Aquest Govern es caracteritza per enviar-nos missatges a través dels mitjans de comunicació, enlloc de convocar-nos oficialment o posar-se en contacte amb nosaltres i, quan hem tingut l’oportunitat de reunir-nos tampoc ens ha plantejat cap proposta concreta. Estic francament desconcertat.”

Andorra la Vella, 23 de juliol del 2008

pdf3.jpg Recull de premsa