Socialdemocràcia i Progrés (SDP) va criticar ahir el Consell Superior de la Justícia (CSJ) per la manera com està portant el procés d’informatització.
El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, i el president de la formació, Víctor Naudi, van criticar especialment la “contractació digital” de l’empresa pública navarresa Tracasa, incomplint així la Llei de contractació pública, i que la confidencialitat es deixi a les seves mans.
Segons van explicar, el procés per informatitzar l’administració de justícia “va començar bé”, però posteriorment no es va seguir el full de ruta fixat pel mateix CSJ.
SDP considera que el procés per a la implantació del sistema d’informatització Avantius “abandona en mans privades, d’una empresa instal·lada fora d’Andorra, decisions i informacions cabdals per a la independència de la justícia i la confidencialitat de les dades que tracta”.
El Govern d’Andorra i la comunitat autònoma de Navarra van firmar a principis d’any un conveni pel qual aquesta última cediria gratuïtament el programari i el CSJ contractava Tracasa, que va dissenyar el sistema d’informació de la justícia de Navarra, per adaptar el sistema Avantius i encarregar-se tres anys del manteniment i suport.
“Aquesta decisió es fa sense concurs públic, sense seguir el full de ruta marcat el 2012 i sense que hi hagi una direcció de projecte definida”, va afirmar ahir SDP en un comunicat que porta per títol “La informatització de la justícia, tres anys de despropòsits”.
Per aquesta formació política “el full de ruta dissenyat a l’inici del projecte s’ha incomplert i al final tot s’ha fet de manera opaca, sense concurrència i sense saber quins criteris han portat a elegir aquest sistema en lloc d’altres que existeixen o que es podrien haver implantat”.
Bartumeu va recordar que Tracasa està especialitzada en geoposicionament, però no és cap referència en eines d’administració de justícia.
A més va criticar que el sistema que s’està implantant dependrà totalment d’aquesta empresa més enllà dels tres anys estipulats al contracte, ja que no s’està fent cap control tècnic des d’Andorra i les empreses andorranes han estat “marginades”.
Bartumeu va demanar també que deixin en funcionament el sistema antic “en paral·lel”, ja que “s’ha ordenat desconnectar-lo, cosa que no faria cap empresa”. El grup mixt portarà aquest tema al Consell General.
Satisfacció per la recent sentència del TC
El grup mixt troba que el Tribunal Constitucional (TC) li ha donat la raó en els arguments que va utilitzar durant el tràmit parlamentari per criticar l’article 48 de la Llei qualificada de la justícia, referent al batlle suplent.
“L’aute del TC s’assembla com dues gotes d’aigua a les nostres intervencions en el Consell General”, va manifestar Bartumeu.
El president del grup mixt va assenyalar que en cap moment havien criticat que hi pugui haver batlles suplents, sinó la regulació feta, responent d’aquesta manera al titular de Justícia, Xavier Espot.
Pel conseller d’SDP la sentència deixa clar que la llista de batlles suplents “no pot estar sotmesa al caprici del Consell Superior de la Justícia” i que aquests no poden ser nomenats per a períodes distints del que estableix la Constitució.
“Ens donem per més que satisfets amb la sentència del TC”, va dir Bartumeu, que va mostrar la disponibilitat del seu grup per refer l’article.