Trobada amb la premsa

Autor:
Font:
Publicat el: 10 de Juliol de 2008

logo-gps-consell.JPG

 

TOT EL QUE HEM FET, FEM I FAREM, HO FEM PER ANDORRA:

DES DE L’OPOSICIÓ TAMBÉ S’HA DE TREBALLAR PER ANDORRA

 

Som aquí per analitzar l’any polític -i la finalització de la legislatura-, el Govern liberal està demostrant una manca de preparació política per fer front a la situació econòmica actual, la qual cosa es reflecteix en una manca de gestió i en una constant improvisació. Davant aquesta situació, el PS vol explicar que treballa les seves propostes amb rigor i qualitat.

És cert, però, que potser alguna vegada no hem sabut comunicar prou bé aquestes propostes i, per aquest motiu, algunes persones podrien arribar a pensar -escoltant la propaganda liberal- que hem estat una oposició instal·lada en el “NO”. Avui us demostrarem que el “no” ha estat justificat en els casos on l’hem emprat. I també us explicarem quina política, quines idees, quins valors tenim els socialdemòcrates i com això es tradueix en el dia a dia de l’activitat parlamentària.

Som al final d’una legislatura que ha marcat l’esgotament de 13 anys de governs liberals, que deixa a Andorra un model econòmic esgotat, on moltes famílies tenen dificultats econòmiques i amb una pèrdua de credibilitat en l’àmbit internacional, especialment a Brussel·les, Madrid i París.

Què ha fet el PS durant aquesta legislatura

Assumint el paper que ens van atorgar els resultats de les eleccions d’abril del 2005, hem exercit amb responsabilitat la tasca d’oposició: No hem renunciat a denunciar allò que al nostre entendre no funcionava i a qüestionar al Govern sobre allò que no explicava.

Des del PS també s’han fet oferiments al Govern per assolir acords d’Estat que permetessin abordar les relacions amb la UE o la definició d’un model econòmic des del consens. En aquest sentit, el PS ha presentat diverses proposicions de llei i múltiples esmenes a projectes del Govern tant per reorientar-les políticament com per millorar-les tècnicament.

(Així queda reflectit tant en la memòria d’activitats del segon semestre del 2007 i primer semestre del 2008, com també en el Resum global des de l’inici de la legislatura fins el 30 de juny del 2008, pàg. 11, del document que s’adjunta)

Ha arribat el moment de l’alternança

Andorra, igual que la majoria de països del món occidental, està entrant en recessió econòmica, però amb una diferència substancial:

Aquesta crisi se solapa amb un esgotament del model econòmic i sense que s’hagin pres mesures per definir un nou model.

La previsible conseqüència és que quan la resta de països comencin a remuntar Andorra no tindrà capacitat per fer-ho. El PS considera que cal començar, sense perdre més temps, a posar en marxa una altra política.

Nosaltres hem fet estudis, hem consultat, hem parlat amb els representants de la mateixa societat, hem escoltat propostes i opinions, i així hem vist els problemes i considerem que tenim un seguit de propostes que poden funcionar.

Tenim un projecte sòlid que portem defensant des de ja fa quatre anys i que hem anat adaptant durant aquesta legislatura a l’evolució del país.

Moltes d’aquestes mesures que han estat negades i rebutjades pel Govern liberal els darrers anys, ara sembla que són acceptades i per què no dir-ho, copiades sense miraments pel Govern com a base de les reformes que preveuen els liberals que caldria aplicar en el propers anys. Un clar exemple és la reforma tributària.

El PS guanya temps al temps

Davant de la paràlisi en què es troba el Govern -el nou vial de Sant Julià de Lòria i la reforma de l’Administració en són exemples- el PS ha iniciat una sèrie d’accions per reactivar algunes qüestions claus per a la propera legislatura, com són les relacions amb els països veïns per millorar les comunicacions, afavorir els drets laborals del andorrans a Espanya i establir noves vies de col·laboració.

En aquesta línia, el passat cap de setmana, hem mantingut entrevistes amb el ministre d’Exteriors del govern espanyol i amb Víctor Morlán, secretari d’Estat d’infraestructures del govern espanyol, manifestant la nostra voluntat de col·laboració amb Espanya, França i la UE. Des del PS considerem que Andorra té capacitat per superar el període de crisi econòmica i que els països veïns es poden convertir en uns bons aliats. Es tracta d’adoptar el models que funcionen a UE i adaptar-los a la realitat andorrana. I sortir així de la zona grisa dels països poc “recomanables”.

La Massana, 10 de juliol del 2008

pdf3.jpg    (Veure recull de premsa)