Els grups i el Govern lamenten que la rebaixa de l’IGI no s’apliqui als preus

Autor: M. F.
Font: BONDIA
Publicat el: 4 de Juny de 2014

Tots els grups parlamentaris, així com el Govern, van lamentar que els sectors beneficiats per la rebaixa de l’impost general indirecte (IGI) del 4,5% al 2,5% hagin manifestat que no repercutiran aquesta disminució en el preu final del servei que presten i això va portar Demòcrates per Andorra i el Partit Socialdemòcrata a expressar “l’esperança” que aquesta rebaixa es materialitzi finalment o que, si més no, no s’augmentin els preus. Per la seva banda, des de l’executiu, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va posar en relleu que la voluntat política que hi hagi una repercussió en els preus al públic ha de tenir “un seguiment” en l’aplicació que facin els agents econòmics i, per tant, va afegir que estaran “atents” per “actuar en conseqüència si no és així”.

Per la seva banda, la consellera demòcrata Meritxell Mateu va mostrar la seva “sorpresa” per les declaracions del director de Caldea (un dels que podran aplicar l’IGI reduït) i va afegir que l’única explicació a les manifestacions que va fer, exposant que no hi haurà una rebaixa en el preu de les entrades, és que “no s’ha entès” que es tracta d’un impost sobre el valor afegit i que per tant ha de tenir una repercussió en el preu dels productes o serveis. En aquest sentit va subratllar que “en cap cas pot tenir un benefici per a l’operador perquè el beneficiari ha de ser el consumidor final”.

En el mateix sentit es va expressar el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, que va recordar que l’objectiu de la reducció de l’IGI en serveis com el transport públic, les entrades de cinema, de Caldea o de Naturlàndia, entre d’altres, venia recolzada en la necessitat que es veiés “repercutida” en els preus i va destacar que el criteri per donar suport a aquesta reducció era de competitivitat respecte dels països veïns.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va defensar el vot en contra a la modificació de la Llei de l’IGI que es votava ahir perquè es tracta d’una “operació de maquillatge que perjudica els ingressos de l’Estat i no afavorirà el consumidor final”. En aquest sentit va expressar que aquest benefici del tipus reduït anirà a parar “a les caixes de les empreses afectades o a les butxaques dels seus accionistes”. Per això, va destacar que hauria estat “més útil” un tipus únic i no una reducció, que crea “greuges comparatius” amb altres sectors.

A aquests sectors que han mostrat aquest greuge (l’hostaleria i el comerç, que han defensat que també són un sector estratègic) s’hi va referir també Cinca, posant en relleu que una rebaixa en aquest cas “no és possible” perquè suposaria un impacte massa important en els ingressos de l’Estat i, a més, perquè  considera que la quota de competitivitat que ve del diferencial de preu està “més que garantida” i va afegir que aquesta competitivitat s’ha de recolzar en altres aspectes com ara la diversificació de l’oferta i la qualitat dels serveis.

Cinca també va justificar que el tipus reduït per al transport per cable, Caldea o Naturlàndia està motivat pel fet de reforçar la competitivitat d’una “oferta diferenciada” i que no competeix amb altres activitats del país.

Cal recordar que a banda d’aquest tipus reduït per als serveis esmentats la modificació de la llei també inclou un règim especial per als serveis financers i que ha de servir, segons es defensa des de DA i el Govern, per corregir el “menyscapte” en la recaptació registrada l’any passat. En resposta als dubtes plantejats pel PS sobre el fet que això s’acabi repercutint en el consumidor, Cinca va respondre que no es dóna una doble imposició ja que es continua gravant el que ja es gravava.

Un altre canvi que es fa és el repartiment de l’ITP, al qual el PS s’oposa perquè s’ha fet sense tenir en compte ni les oposicions ni el Consell.

Ajudes a l’estudi
Ahir també es va aprovar, amb l’abstenció del grup mixt, el projecte de llei d’ajuts a l’estudi. La ministra d’Educació, Roser Suñé, va destacar que manté tots els ajuts existents i que, a més a més, s’amplien al segon cicle universitari. La voluntat és que ja es pugui aplicar el curs vinent.

Martí ofereix a González que vagi al Govern a consultar les dades sobre assessoraments
“El Govern no té res a amagar”, va reiterar el cap de Govern, Antoni Martí, a la pregunta formulada pel grup parlamentari socialdemòcrata sobre els assessoraments que ha encarregat l’executiu. Des del PS es demana la relació dels noms i cognoms d’aquestes persones, tant físiques com jurídiques, i els diners que s’han destinat al pagament d’aquests serveis. Martí va proposar que sigui la consellera general Mariona González, que és la que ha formulat la pregunta, la que es desplaci a l’edifici administratiu del Govern per poder veure aquesta documentació i rebre les explicacions necessàries. L’executiu, segons l’explicació donada per Martí, no vol facilitar aquesta documentació ja que destaca que un informe de l’Agència de Protecció de Dades (APDA) “adverteix” que aquesta informació no pot ser publicitada i va recordar que en ocasions anteriors, quan aquesta informació ha estat facilitada als consellers, ha estat publicada als mitjans de comunicació. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, va lamentar que es faci servir aquest informe de l’APDA per no facilitar la informació ja que va recordar que aquest era referent a una demanda que s’havia fet des d’Andorra pel Canvi relativa a tots els funcionaris. A més, va destacar que fa vuit mesos que esperen aquesta contesta i que han hagut de demanar l’empara del síndic, una qüestió que Martí va lamentar dient que es podien haver adreçat al Govern. González va dir que la ciutadania té dret a conèixer aquesta informació.

Tramitació, en breu, de la llei sobre els fons de la CASS
La llei que ha de regular la gestió dels fons de reserva de la CASS està enllestida i en els propers dies podria ser entrada a tràmit parlamentari. Així ho va anunciar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, en resposta a la pregunta que havia formulat la consellera socialdemòcrata Rosa Gili. En aquest sentit, Cinca va destacar que el projecte de llei ja està elaborat i que ara s’ha tramès a la CASS i a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) per al seu estudi. Gili va recordar que el Govern està incomplint la llei ja que aquest text havia de ser aprovat el 2010 i ho va aprofitar per dir que DA va “prometre molt però costa de veure en què s’ha avançat”. Cinca va voler destacar que els fons estan “ben gestionats”, amb “rigorositat”, i que a més a més properament es posarà en marxa una web dedicada a aquest aspecte. Va afegir que la llei no suposarà cap canvi substancial i que únicament regularà el que ja es fa.