Privilegis erronis

Autor: EDITORIAL
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Juny de 2014

La rebaixa de l’impost general indirecte (IGI) que Govern va acordar per a determinats sectors econòmics torna a ser motiu de maldecaps. No va ser una decisió encertada i el panorama que va dibuixar ahir el ministre de Finances en la sessió al Consell General per aprovar les modificacions ho fa encara més evident.

Jordi Cinca i el tots els grups parlamentaris es van mostrar molt molestos perquè temen que la baixada del 4 per cent general al 2,5 per cent que s’ha concedit no es tradueixi en un benefici per al consumidor final. De fet, si no hi ha cap mecanisme en la normativa aprovada per l’executiu que els obligui a abaratir les tarifes del servei que presten són lliures de fer el que vulguin. És cert que es tracta d’una figura impositiva que ha de repercutir sobre el valor afegit del producte final i, per tant, el que correspondria seria que si s’aplica una càrrega fiscal inferior hi hagués un efecte directe sobre el preu que paga el consumidor, que hauria d’anar a la baixa en el mateix percentatge.

Però també és veritat que si els operadors privilegiats amb la disminució del gravamen decideixen que els diners que s’estalvien en impostos es destinen a una millora en el marge d’explotació, com ha apuntat el director general de Caldea que es faria en el cas del termolúdic, el Govern no tindrà eines per impedir-ho. Almenys de manera immediata, perquè el titular de Finances va alertar que si no es redueixen les tarifes s’actuarà en conseqüència. Un avís que no va precisar com es concretaria i que si s’implementés com a nou augment de la imposició arribaria igualment amb retard, perquè ja haurien tingut un període de privilegi sense la necessitat d’haver d’ajustar-se a cap condicionant.

La reducció selectiva de l’IGI que es va atorgar a qui es va considerar que exerceix una activitat estratègica al país ja va provocar més d’un disgust. El de tots aquells que l’havien demanat i no han estat beneficiats per l’executiu. Les estacions d’esquí, Caldea, Naturlandia, el transport públic i les activitats de naturalesa cultural van ser privilegiades i el comerç i l’hoteleria no van resultar agraciats. Ara tenen més motius per denunciar la discriminació. La mesura adoptada pel Govern era un error i s’ha demostrat. I si no van preveure que era obligatori traslladar la rebaixa al consumidor ara no es poden queixar perquè no hi ha cap incompliment.