Jaume Bartumeu insinua que cal convocar les eleccions al setembre

Autor:
Font:
Publicat el: 3 de Juliol de 2008

Diari d'Andorra

Aleix Tugas 

“Un cop aprovada la llei de reforma de la CASS, la legislatura estarà acabada.” Amb aquestes paraules, Jaume Bartumeu feia entendre que caldria convocar eleccions al setembre com a opció més “raonable i responsable” davant la descomposició de l’executiu.

De tota manera, no va demanar directament al cap de Govern, Albert Pintat, que anticipés els comicis, tot i reconèixer que ell és l’únic que té la potestat per fer-ho. Pintat ja va assegurar a Andorra 7 Ràdio que tenia la intenció d’acabar la legislatura, i quan Bartumeu va conèixer les declaracions va respondre que “si ell està disposat a anar fins al final jo també”.

Pel cap de l’oposició, l’executiu de Pintat està “apagat i fora de cobertura”, tal com ja va dir en el debat d’orientació política, i va considerar que el Govern “ja ha demostrat sobradament que no té res més a dir o proposar”. També es va referir a l’enfrontament que des de fa dies manté l’executiu amb el grup parlamentari liberal, i va qualificar de “lamentable” la situació del partit, que, segons Bartumeu, està fent “autoimplosió, tal com li va passar a la UCD espanyola a final dels anys 70”. El conflicte pel finançament del vial de Sant Julià és, segons el socialdemòcrata, “la prova que no saben on van” i que intenten perjudicar-se entre els companys de la formació.

Quan se li va demanar si anticiparia les eleccions en una situació similar, Bartumeu va respondre que ell “mai no faltaria al respecte a institucions com el síndic o el Consell General”.

CAP AL CONGRÉS DEL PSOE

En la compareixeça, el candidat del PS va voler recordar que des de divendres vinent fins diumenge serà a Madrid, prenent part en el congrés federal del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). Bartumeu considera que “cal parlar de molts temes” amb la formació política que ara governa al país veí, “com la situació de qui treballa a Espanya”. I és que considera que, malgrat l’existència de l’acord trilateral, la situació dels treballadors que creuen la frontera del sud és desfavorable, segons el socialdemòcrata. “Fins i tot es donen condicions diferents que a França”, va explicar Bartumeu, “i volem dialogar perquè hi hagi unes condicions de raonable igualtat”.

Un altre dels aspectes anotats a l’agenda de Bartumeu per discutir amb els seus correligionaris espanyols és el dels treballadors transfronterers. Especialment, d’aquells que tenen la nacionalitat andorrana però baixen a residir a la Seu d’Urgell perquè els preus de l’habitatge són prohibitius. “En definitiva, ens ocupem de les coses que el Govern descuida”, va sentenciar.

Balanç positiu de la participació en el congrés de la Internacional Socialista

Bartumeu va voler explicar com havia anat la participació del PS en el XXIII congrés de la Internacional Socialista, que s’ha dut a terme a Atenes entre el 30 de juny i el 2 de juliol, on han assistit partits de més de 120 països sota el lema La valentia de marcar la diferència. El líder socialdemòcrata va afirmar que havia tingut l’oportunitat d’acudir a ponències molt interessants, com ara la que feia referència al canvi climàtic. De fet, l’escalfament global ha estat un dels temes estrella de la trobada, ja que fins i tot van comptar amb la ponència del climatòleg i economista nord-americà Jeremy Rifkin. En aquest sentit, Bartumeu va voler recordar la proposta de resolució que van proposar els socialdemòcrates al debat d’orientació política, on sol·licitaven al Govern que el consum d’energia de l’administració general es rebaixés un 20 per cent en dos anys. Al final, la proposta es va aprovar per unanimitat, després de rebaixar aquest percentatge fins a només el 5 per cent. El cap de l’oposició també va ressaltar la ponència sobre el nou camí de l’economia mundial, basada en el desenvolupament sostenible.

pdf3.jpg