Exteriors ajorna les negociacions amb la UE

Autor:
Font:
Publicat el: 29 de Juny de 2008

Diari d'Andorra

Gabriel Pérez/ Gabriel Fernández 

Tot i que la retallada pressupostària que vol tirar endavant el Govern afectarà sobretot Ordenament Territorial, altres ministeris també saben i preparen els sacrificis que hauran de fer perquè es puguin quadrar els comptes.

Afers Exteriors ha decidit que una de les partides que eliminarà serà la destinada al projecte de lobby que es volia crear a Brussel·les amb l’objectiu de fer pressió per aconseguir iniciar negociacions amb la Unió Europea per tancar un tractat d’associació amb Andorra.

Aquest tipus de conveni seran possibles un cop entri en vigor el tractat de Lisboa, que ho regula en el seu article 8 i amb un annex específic per a petits Estats, com és el cas del Principat. El Consell Europeu és qui hauria de donar el mandat a la comissió per iniciar les negociacions, tot i que aquest darrer organisme també hi podria influir. Per això, el ministeri preveia un pla d’actuació, amb la participació d’experts i assessors, on mitjançant reunions, conferències o altres fórmules s’aconseguís crear un estat d’opinió favorable a iniciar converses amb Andorra. La intenció de la ministra Meritxell Mateu era que, quan el tractat de Lisboa fos de plena aplicació, fita prevista en principi per a l’1 de gener del 2009, es tingués molt avançat aquest objectiu.

Ara els plans, però, han canviat. El no d’Irlanda en referèndum al conveni signat pels països de la Unió Europea a la capital portuguesa, que ha provocat l’ajornament de l’entrada en vigor s’ha combinat amb la necessitat de reduir despeses i han provocat la decisió d’ajornar fins al 2009 l’inici d’aquest projecte. “No es renuncia, només s’endarrereix”, avisa Mateu, “però ja sabem que el tractat de Lisboa no serà tan ràpid i que les negociacions no podran encetar-se ara”.

La màxima responsable en matèria d’Afers Exteriors del gabinet Pintat, per tant, delega en el seu successor la decisió de continuar o no amb aquesta iniciativa i en quines condicions. “El ministre que entri després de les eleccions serà qui haurà de decidir si el pressupost que s’havia assignat al projecte és correcte o bé ha de canviar-se”, indica Mateu.

Bartumeu creu que “es demostra que no hi ha projecte”

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, es mostra molt crític amb la decisió del ministeri d’Afers Exteriors. Segons Bartumeu, l’ajornament d’aquesta iniciativa “demostra que no tenen projecte, que no saben on van; dir que la culpa de no saber que volem fer a Europa la té que hi ha una crisi a la UE és l’últim que em faltava per escoltar”.

El futur cap de llista del PS, però, va deixar clar que tampoc és partidari del projecte que volia engegar Meritxell Mateu. “Ara hem de treballar amb un lobby i pagar assessors a preus astronòmics per fer visites? Difícilment ho puc compartir”, afirma Bartumeu, que amplia la seva crítica a la situació del Partit Liberal. “El problema és que no es poden arribar a compromisos amb una força política que, a part de la seva implosió interna, no té un model clar de país”.

El parlamentari socialdemòcrata, en canvi, assegura tenir clar quin ha de ser la tàctica a seguir. “Cal anar cap a una associació amb la Unió Europea perquè els nostres empresaris puguin treballar des d’Andorra cap a Europa”, explica Bartumeu, que avisa que “als ciutadà només l’interessa Europa si això genera activitat econòmica i possibilitats per als joves”.

pdf3.jpg