Aquesta setmana passada, del dijous 10 al diumenge 13, hem rebut una delegació del Partit Socialista de la República de San Marino. El PS sanmarinès és la primera força política de l’oposició i té una llarga experiència de govern en aquell país amic.
Aquests dies hem pogut parlar així intensament amb Paride Andreoli, president del grup parlamentari, que ha estat ministre de Turisme i Telecomunicacions, i Augusto Casali, president del partit, que ha estat ministre d’Exteriors i també, darrerament, ministre de Justícia. Els acompanyava el secretari del partit i parlamentari, Simone Celli.
En les reunions de treball que vam fer divendres passat, amb el nostre grup parlamentari al matí i amb la comissió de Política Nacional de Socialdemocràcia i Progrés, a la tarda, vam tenir com a tema central la discussió sobre les opcions existents per a una integració més gran en el mercat interior de la Unió Europea. També vam analitzar les perspectives en relació amb diverses qüestions d’actualitat en l’àmbit europeu, com és l’intercanvi automàtic d’informació fiscal que estan promovent la Unió Europea i l’OCDE, amb l’empenta decisiva dels Estats Units d’Amèrica.
Vam debatre força sobre el camí que ja assenyalava el document de conclusions del Consell de la Unió Europea sobre les relacions amb el Principat d’Andorra adoptat el 20 de novembre del 2012 i que va ser confirmat en el posterior informe de la Comissió Europea al Parlament Europeu, al Consell Europeu, al Comitè Econòmic i Social Europeu i al Comitè de Regions, fet a Brussel·les el 18 de novembre del 2013.
La trobada que van poder mantenir els nostres convidats amb Òscar Ribas, ambaixador especial per a les relacions amb Europa, els va permetre anar identificant les principals qüestions que es plantegen en aquest acostament del nostre país a Europa.
Els representants de totes dues forces polítiques hem pogut avançar així en la definició d’una posició conjunta pel que fa a les perspectives que s’obren en aquesta fase per als petits estats d’Europa.
Hem coincidit a considerar que l’acord d’associació és l’opció més viable i que permetrà millor de recollir les especificitats dels nostres països.
També estem convençuts que en el període actual convé enfortir la nostra relació amb la Unió Europea.
Tant el PS de San Marino com SDP d’Andorra compartim el criteri que la negociació que s’obrirà en els propers mesos hauria de permetre un acostament gradual dels diferents sectors de l’economia a l’anomenat “cabal comunitari”, és a dir a les llibertats de circulació de persones i de mercaderies i a les llibertats d’establiment i de lliure prestació de serveis.
Tanmateix, de la mateixa manera que donem suport al Govern en aquest procés previ també volem dir, des de la responsabilitat que ens dóna el fet de ser forces polítiques amb experiència del govern, que no hi haurà un marge molt ampli a l’hora d’encarar la negociació a Brussel·les. Som conscients de la limitació que comporta la prèvia definició, per part dels organismes europeus, de les línies generals, del marc global, de l’associació que defensem. Per això, tocant de peus a terra, no volem afavorir falses expectatives.
Compartim la voluntat d’avançar ràpidament en aquest recorregut d’acostament amb la Unió Europea per arribar ben aviat a l’establiment de l’acord marc d’associació amb l’objectiu d’inserir plenament San Marino i Andorra en l’àmbit de l’Europa unida.
Sabem que aquest embrancament comportarà dificultats. En som plenament conscients, però també sabem que tant Andorra com San Marino pateixen una greu crisi del seu model econòmic.
Una crisi, sense precedents, en la qual estem immersos des de fa més de sis anys.
Per això les reunions d’aquests darrers dies, que segueixen les que vam mantenir el setembre passat a San Marino, tindran continuïtat. Volem avançar cap a la transparència i la internacionalització de la nostra economia i estem convençuts que ni San Marino ni Andorra es poden permetre deixar passar l’oportunitat que ens obre la perspectiva d’aquest acord marc d’associació amb Europa.
Simone Celli, secretari del Partit Socialista de San Marino, ho exposava en l’entrevista que publicava en l’edició d’ahir dilluns el BonDia (pàg. 5): el camí adoptat fa uns mesos en les negociacions per a l’assoliment d’un acord d’associació que concerneix Andorra, San Marino i Mònaco és un camí molt interessant i que pot obrir grans oportunitats.
El Partit Socialista de San Marino i Socialdemocràcia i Progrés d’Andorra som dues forces polítiques que no fem una lectura pessimista de la situació. N’hi ha que pensen que no es pot fer res per canviar les coses i que, en qualsevol cas, no cal tocar res.
Nosaltres som optimistes i també realistes, per això treballarem junts per aconseguir una societat inclusiva i un futur millor per a tothom.