Bartumeu preveu un “escenari fragmentat” als comicis del 2015

Autor: AGÈNCIES
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 3 de Febrer de 2014

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, preveu que a les eleccions generals del 2015 hi haurà un escenari “molt més fragmentat”. Indica que això podria ser així perquè “no estic convençut que tots els sectors conservadors que es van aplegar a Demòcrates per Andorra puguin seguir presentant- se sota la mateixa marca electoral”.

Bartumeu apunta, pel que fa al sector socialdemòcrata, que “una fractura com la que va tenir la nostra família no se soluciona amb quatre bones intencions” i per tant veu difícil que es puguin reagrupar.

Tot i que Bartumeu considera que encara és aviat per preveure quin serà l’escenari per a les properes eleccions generals del 2015 i quins partits s’hi presentaran, sí que es mostra convençut que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) hi serà. Reconeix, però, que “avui dia, si les eleccions són demà, no ens podem presentar a totes les parròquies”, però apunta que “conec unes quantes forces polítiques que tampoc ho poden fer”. De fet, indica que “crec que avui no hi ha cap força fora de DA, si subsisteix, que pugui dir que farà candidatura en totes les parròquies”. Així, intueix que hi haurà un escenari molt més fragmentat, sobretot a les parròquies. Pensa que “si hi ha grups parroquials que ara estan a DA i decideixen anar pel seu compte, al Consell General es pot donar una majoria diferent, que estigui composta per diverses forces polítiques”.

Pel que fa a l’escenari polític socialdemòcrata, Bartumeu assegura que “una fractura com la que va tenir la nostra família no se soluciona amb quatre bones intencions”. Assenyala que l’escissió del Partit Socialdemòcrata (PS) va ser “una qüestió de radicalitat en els programes, o de centralitat”, i per això veu difícil una unitat de candidatura el 2015. No descarta, però, que hi pugui haver acostaments a altres persones independents o fins i tot que van marxar del PS abans que els membres d’SDP. Parlar de persones en concret creu que “és avançar-se als esdeveniments”, però que les persones que van marxar del PS “van ser nombroses i de qualitat” i opina que “molts sé per què van marxar, i no era perquè volguessin una política més radical o més concentrada en determinades orientacions, que és la que es va quedar el PS quan vam marxar”. Per això diu que “veuria difícil un acostament amb el PS, però tot és possible”.

En referència a SDP, Bartumeu explica que “estem constituint un moviment que vol ser més obert que un partit polític” i que “pot donar bastant joc”. Sobre si ell en seria el candidat, recorda que “ja vaig dir que no en tenia ganes i que estava cansat”, a més de considerar que “he de treballar en el projecte”, però diu que això ho decidirà el Consell Nacional del partit.