Bartumeu exigeix responsabilitats al Govern per retallar el pressupost

Autor:
Font:
Publicat el: 21 de Juny de 2008

Diari d'Andorra

Gabriel Pérez/ Aleix Tugas 

A la segona sessió del debat d’orientació política va tenir com a temes estrella la política econòmica del Govern, amb especial incidència en la retallada pressupostària anunciada fa un dies pel ministre de Finances, Ferran Mirapeix, i el futur model tributari del país, àmbit en què, per les declaracions d’uns i altres, les diferències no són gaire grans.

El president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va protagonitzar un duel dialèctic amb Albert Pintat no exempt de moments de tensió i amanit amb comentaris irònics que van despertar més d’un somriure al ple, tot i que, segons el líder del PS, “la situació no sigui per riure”.

Un dels principals aspectes censurats des del primer grup de l’oposició va ser la reducció de 60 milions en el pressupost per al 2008, una decisió que, segons el parer de Bartumeu, demostra que els comptes “estaven tan mal engiponats que són d’impossible execució”. El conseller socialdemòcrata va criticar que a l’hora de fer els números el Govern s’havia basat “en hipòtesis d’optimisme exagerat” amb un objectiu: “No volíeu que el conjunt de conseqüències de la vostra mala política fossin analitzades abans de la fi del vostre mandat.”

Això, segons el parlamentari de l’oposició, ha provocat que ara “el Govern no pugui complir els compromisos amb els ciutadans i amb les empreses”. El ja segur número u de la llista del PS a les generals vinents va demanar que “la responsabilitat política no es limiti a confessar amb la boca petita que les caixes són buides, sinó que s’han de definir els mitjans per tornar-les a omplir”. Bartumeu es va preguntar “on aniran a retallar” i si “el senyor Gehry cobrarà els seus sis milions”.

RETRETS D’RD I DE CDA+SEGLE 21

Els dos consellers de Renovació Democràtica, Ricard de Haro i David Pérez, van aprofitar el seu torn –cinc minuts per a cadascú– per fer una forta crítica a l’acció del Govern, i també van portar a col·lació la retallada. “Traspassa el límit del valor que parli vostè de l’àmbit pressupostari amb les paraules eficiència i eficàcia”, va denunciar el president d’RD, que va retreure que als comptes del 2008 es mantinguessin “idèntiques al 2007” les previsions d’impostos directes i de transmissions quan “no cal contractar cap companyia internacional perquè els diguessin que calia preveure una caiguda”.

Davant aquestes crítiques, Pintat va assegurar que les mesures per reduir despesa responen al fet que “el Govern ha de donar exemple”. Tot i això, va deixar clar que “hi ha coses intocables” i que la idea és “centrar-nos en objectius prioritaris, de política social a protegir el mercat de treball i l’estabilitat de la població”.

De la seva banda, el president de CDA+Segle 21, Enric Tarrado, va fer un discurs més moderat, però no va estalviar crítiques en parlar d’una conseqüència directa de la davallada de despeses: la posposició de l’aplicació de les concessions previstes a Llei de noves formes de finançament d’obres públiques. “No es poden fer cops de timó d’aquesta mena. Aquests canvis sobtats de rumb no són la millor recepta per fer front a la desacceleració econòmica”, va alertar el conseller centrista. Bartumeu, de fet, també va parlar d’aquesta situació que, segons va afirmar, “demostra que el Govern està paralitzat. No m’estranya que ningú no entengui on van, mentre que vostès no es mouen de lloc”.

Pintat va voler tranquil·litzar Tarrado i va indicar que “no fer concessions no vol dir que no fem l’obra”. El cap de Govern va avançar que el vial de Sant Julià, infraestructura a la qual el conseller del CDA havia fet menció específica, “es tirarà endavant amb el sistema alemany i es pagarà quan l’obra estigui executada”.

La futura reforma tributària també va ser cavall de batalla, tot i que les posicions no estan gaire allunyades. De fet, qui més discrepàncies van fer sentir van ser els centristes. Tarrado va admetre preocupació per si aquesta reforma incrementa en excés la pressió fiscal. “El marc específic ha permès l’expansió i la competitivitat d’Andorra. Hem de vigilar com es tracta aquest tema perquè si les coses no es fan bé el país podria patir una pèrdua important de prosperitat”, va advertir el conseller centrista.

Davant d’aquest avís, el cap de l’executiu va asseverar que “serem prudents i volem mantenir el diferencial fiscal”. Pintat va recordar que la proposta amb la qual es treballa és una unificació dels impostos indirectes i l’establiment d’un de directe per a les empreses. En definitiva, i tal com va manifestar el polític lauredià, un model molt similar al proposat pel PS. “Coincidim molt. És una llàstima fer-ho en un tema que ens ha separat. Potser el problema han estat les paraules, no les idees”, va dir el líder liberal.

Davant d’això, Bartumeu va recordar que “ja ho teníem al programa electoral del 2005 i, en canvi, vostès l’han hagut de rectificar de pressa i corrents davant el desgavell provocat per l’ISI. Ara vénen a les nostres”. El conseller socialdemòcrata, que va explicar quines serien les polítiques que cal aplicar en cas de guanyar les eleccions, va proposar també un pacte d’Estat amb agents econòmics i socials pel nou model econòmic, un acord que “el Govern no ha volgut acceptar” durant la legislatura, i que es definiria per al període 2009-2012 amb l’objectiu de “redreçar i rellançar l’economia”. Pintat va voler recollir el guant i va anunciar que “si em convida, l’acceptaré”.

Bartumeu també va ser força dur amb altres aspectes de la política del gabinet Pintat, com el fet de continuar encara a la llista de paradisos fiscals de l’OCDE, l’externalització de serveis al SAAS o la immigració. També va fer força retrets el seu excompany al grup socialdemòcrata Ricard de Haro. El concordat i els problemes econòmics d’algunes famílies van aixecar polseguera.

“Hi ha dues Andorres: la que viu i es lucra de tot sense límits i la que ni treballant dos torns diaris pot sobreviure”, va destacar el conseller d’RD, que també va explicar casos reals: “Estan marxant famílies que fa més de deu anys que viuen al país perquè no tenen opcions de quedar-s’hi. Per a ells, les seves mesures arriben tard.” Pintat va respondre que “si han marxat és perquè no tenien voluntat d’integració i van venir perquè hi havia feina i ara no n’hi ha”. Sobre l’acord amb la Santa Seu, de Haro va denunciar que “en tot cas, ancora les institucions al segle XIX, no pas al XXI”.

Per últim, les intervencions del president del grup liberal, Jordi Jordana, van ser molt més tranquil·les. El conseller va coincidir amb les principals idees exposades per Pintat dijous. “Cal fer canvis necessaris sense pressa però sense pausa, amb una visió optimista i segurs de nosaltres mateixos”. A més, va avançar el suport a les mesures anunciades pel cap de Govern per pal·liar la crisi, tot i que va puntualitzar que “creiem que s’haurien d’adreçar a millorar la productivitat de l’economia”.

L’únic retret del parlamentari liberal va ser més aviat un recordatori. “Amb relació a la llei de comptabilitat volem incidir en la necessitat de disposar del reglament al més aviat possible”, va recordar Jordana. La resposta de Pintat va ser clara: “Estarà en un màxim de tres mesos.”

pdf3.jpg