Aina Mauri i Lisa
Si bé dijous el cap de Govern, Albert Pintat, mostrava el seu discurs més optimista a la Casa de la Vall, ahir va ser el torn dels grups parlamentaris, que van reclamar a Pintat una veritable orientació política i no una declaració de feina feta i bones intencions.
El líder del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va assegurar que el model “caducat, esgotat i sense lideratge” d’un Pintat “apagat o fora de cobertura” havia estat la causa d’una mala gestió que havia conduït a la fallida tècnica dels comptes públics. En aquest sentit, Bartumeu va reclamar un consens de mínims, si més no en temes cabdals com ara l’economia o la fiscalitat, assegurant que els socialdemòcrates proposen “signar amb agents econòmics i socials un pacte o acord estratègic 2009-2012 per redreçar i rellançar l’economia”. L’acord, que “hauria de sortir de l’alternança política” aniria amb concordança a l’esperit d’acord reclamat per Bartumeu en moments de desacceleració com el que es preveu continuï els pròxims dos anys com a mínim i permetria fixar-ne un.
ANYS PERDUTS// Bartumeu va recriminar a Pintat que “ha fet perdre el temps als ciutadans tres anys més”, assegurant que és inadmissible que el Govern doni la responsabilitat de la recessió al decreixement de l’economia internacional, sense explicar el plec de mesures per contrarestar la crisi, que va anunciar dijous a l’inici del seu discurs. L’evidència, segons el socialdemòcrata, és la fallida tècnica dels pressupostos estatals, que assegura que era una mort anunciada, ja que “el Govern havia fonamentat la seva previsió pressupostària sobre unes taxes de creixement absolutament irealistes”.
Així, el socialdemòcrata va reclamar explicacions sobre l’informe del Moneyval que va recomanar la millora del sistema de lluita contra el blanqueig, la sortida definitiva de la llista de paradisos fiscals de l’OCDE, o el seguiment de les recomanacions del Consell d’Europa fet mitjançant el Groupe d’Etats contre la Corruption (GRECO).
PROPOSTES// La reforma tributària va centrar bona part del debat, sent acceptada per el cap de Govern, que va assegurar que s’alegrava del consens arribat en aquesta qüestió, cabdal per a l’esdevenidor d’Andorra. Assegurant que la diferència dels liberals i els socialdemòcrates en el tema tributari era més d’”amor propi”, i “de paraules i no tant d’idees”, Pintat es congratula del consens.
Bartumeu indica el repte estratègic d’assolir un pacte d’Estat per al nou model econòmic tant per afrontar l’adequació de la legislació social com la definició d’un nou model econòmic sostenible. Aquest marc comportaria una reforma tributària —que coincideix amb les recomanacions de l’Empresa Familiar Andorrana i la Cambra de Comerç— reestructurant la imposició indirecta amb un impost indirecta com l’IVA i introduint una tributació directa sobre el benefici de l’activitat empresarial i professional. D’aquesta manera, s’eliminaria l’ISI i l’IAC. Aquest nou model permetria, segons Bartumeu, sortir de les llistes de l’OCDE sempre i quant es col.laborés també en l’intercanvi d’informació i la doble imposició amb els països veïns. Els socialdemòcrates proposen que l’endeutament de l’Administració s’adapti a la situació econòmica, anant adreçat únicament al finançament de la inversió.
ACCIONS I RESPONSABILITATS// Mentrestant, el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Bartumeu va recriminar a Pintat que usés “argúcies dialèctiques per no donar arguments sobre temes de fons”. Va demanar coherència al Govern tant pel que fa a la refosa de la normativa d’immigració o de la reforma tributària.
Considerant la retallada pressupostària, Bartumeu va demanar d’on es reduirà el 14% dels costos, fent referència al catxet de l’arquitecte Frank Gehry i del caos entre l’Arxiu i el Museu Nacional.