Comunicat de premsa relatiu a l’incompliment de la llei de la funció estadística pública

Autor:
Font:
Publicat el: 6 de Gener de 2014

Després de la resposta del Govern a la seva pregunta, Jaume Bartumeu constata que el Govern o compleix la llei de la funció estadística pública.

El conseller de SDP considera que en la seva resposta del 23 de desembre el Govern reconeix tàcitament el seu incompliment

El 8 de novembre del 2013 el conseller general Jaume Bartumeu Cassany va presentar una pregunta al Govern, perquè fos resposta per escrit, per conèixer quines mesures havia endegat i quines comptava dur a terme per complir la llei 2/2013 del 18 d’abril de la funció de l’estadística pública.

El Govern va esgotar fins a l’últim minut hàbil el termini màxim per a contestar i la resposta va arribar al registre d’entrada del Consell General el dia 23 de desembre del 2013 a les 17h.

La tramesa no és una resposta concreta a la pregunta que formulava el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP). El Govern d’Antoni Martí ha enviat una mena de document funcionarial de 14 pàgines sense molestar-se a acompanyar un resum executiu amb la informació més rellevant resumida

El document és una mena de proclamació de fe que no acompanya cap demostració concreta del que afirma. Es tracta d’una mena de catàleg de bones intencions que no aporta cap informació rellevant.

En l’informe –que no pas resposta– rebut al Consell General el dia 23 de desembre del 2013 el director del departament d’Estadística intenta fer creure que està treballant en els terminis establerts per la llei, però no és així.

Pel que fa al pla estadístic 2014-2017 el Govern fa tard en la seva aprovació i subsegüent presentació al Consell General. Ha tingut nou mesos per adaptar-se al que establia la llei i no ho ha fet.

L’incompliment és més flagrant encara quan en el seu informe de 23 de desembre del 2013 pretén que fa anys que ja van adoptar una metodologia de treball adreçada al Pla Estadístic.

La inconcreta resposta del Govern no precisa tampoc, en cap moment, quines mesures s’han adoptat per garantir la independència, el secret i la imparcialitat del treball estadístic.

Les afirmacions de l’autor de l’informe no s’aguanten en cap norma o disposició.

En els darrers mesos s’han aixecat dubtes raonables de l’incompliment dels principis de puntualitat i d’oportunitat de l’activitat estadística.

En efecte, els retards que s’han produït el 2013 en dades relatives a turisme demostren una evident interferència política en la informació estadística. Tant és així que les xifres de visitants d’abril, maig i juny 2013 no van ser publicades fins l’agost del 2013.

D’igual manera els visitants de juliol no es van conèixer fins el setembre del 2013.

Si parlem de les dades d’Educació, sembla que siguin un món a part: No hi ha manera de trobar una estadística amb el nombre i el tipus de beques escolars, de beques universitàries o les de formació professional.

El nostre grup parlamentari manifesta la seva preocupació en assabentar-se que el departament d’Estadística demana dades sensibles i l’acord de les persones enquestades per conservar i tractar la seva resposta. El reconeixement d’aquesta pràctica discutible no ha estat tanmateix acompanyat de la necessària confirmació que les dades es guarden de forma confidencial i sense associar la identificació de la persona amb les dades demanades.

Aquesta pràctica podria comportar un incompliment manifest de la llei de protecció de dades personals i de la llei de la funció estadística pública en considerar-se una infracció greu conservar dades sensibles que puguin identificar la persona.

El Govern haurà d’aclarir què s’està fent amb aquestes dades.

En aquestes condicions considerem una maniobra de diversió que el Govern, només hagi reconegut amb la boca petita el 23 de desembre del 2013 el seu incompliment i manifest endarreriment en l’elaboració del pla estadístic.

Ja som al 2014 i clarament van tard.

Andorra la Vella, 6 de gener del 2014

Aquí podeu trobar el comunicat en format pdf