SDP vol un mínim exempt de 40.000 € i incrementar les deduccions familiars

Autor: JULIÀ RODRÍGUEZ
Font: BONDIA
Publicat el: 6 de Novembre de 2013

El grup parlamentari mixt ha presentat 63 esmenes al projecte de llei de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), la majoria d’elles de fons.

El president del grup, Jaume Bartumeu, va destacar els set aspectes més importants que diferencien el model d’IRPF de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) del demòcrata. Així, el grup mixt pretén modificar el mínim exempt, basant-se en el compromís electoral contret, perquè passi dels 24.000 euros a 40.000, i aposta perquè les deduccions familiars siguin més altes en considerar que les que hi ha al projecte de llei són “molt baixes i, per tant, poc socials”. D’aquesta manera, aquestes deduccions, establertes en 750 euros al text a tràmit i de 1.125 en cas d’una discapacitat, serien de 2.500 euros per descendent i de 1.250 euros per ascendent que depengui del contribuent, a més 1.250 euros si hi ha una discapacitat.

SDP no comparteix tampoc que hi hagi dues bases de tributació, la general (treball, activitats econòmiques i rendes del capital immobiliari) i la de l’estalvi (capital mobiliari i guanys i pèrdues de capital). Els socialdemòcrates entenen que hi ha una “discriminació” pel que fa a l’estalvi i, per tant, “s’està perjudicant els estalviadors” perquè la deducció és només de 3.000 euros, enfront dels 24.000 per a la resta.

El grup mixt troba també que el projecte de llei “penalitza amb majúscula els treballadors autònoms” perquè només es poden deduir 24.000 euros com a mínim exempt. “Aquests treballadors són el nucli dur del teixit empresarial del país i els que creen llocs de treball i per això no se’ls pot penalitzar encara més amb aquesta reforma tributària”, va assenyalar Bartumeu. La intenció dels socialdemòcrates és que els treballadors per compte propi també puguin deduir-se la quota líquida si és negativa en un període de tres anys, “amb la qual cosa no perden les deduccions de les quals no s’hagin pogut aprofitar”.

El grup mixt veu també que la deducció de 1.000 euros de la base de tributació per habitatge habitual busca “afavorir determinats sectors econòmics”, donant a entendre que s’està ajudant en l’accés a l’habitatge. I és que, segons aquest grup, el perill és que el sector immobiliari incrementi els preus i es generaria inflació. A més, SDP  discrepa amb el fet que tothom tingui aquesta mateixa deducció independentment del seu nivell de renda. “Hi ha rendes que no necessiten un ajut a l’habitatge”, va dir Bartumeu.

Els socialdemòcrates proposen també que s’apliqui la retenció a l’origen per gravar els guanys per la venda d’accions de tot tipus de societats i “evitar que hi pugui haver especulació fiscal per no tributar”. A banda, el grup mixt no està d’acord amb la bonificació del 5%, amb un màxim de 800 euros, “perquè és discriminatòria i beneficia només les rendes més altes, motiu pel qual pensem també que és bo fixar el topall de 40.000 euros”. Finalment, es vol que els autònoms es puguin deduir també un mínim per despeses relacionades amb l’activitat professiona.

41 esmenes a “un projecte de llei que genera por”

“La llei genera por en un país petit com el nostre.” Així es va pronunciar ahir el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, en relació amb el projecte de llei de bases de l’ordenament tributari. SDP considera que s’han d’introduir canvis al text per donar més garanties als obligats tributaris enfront de l’administració tributària. El grup ha entrat 41 esmenes, moltes d’elles per “donar constitucionalitat a un text que en té ben poca”, tot i que troben que el millor seria retirar el projecte i presentar-ne un de nou. SDP es mostra en contra que pugui haver-hi “tractaments fiscals especials”, com es contempla al text. També s’aposta per eliminar una “llarga sèrie d’obligacions d’informació”.