Una seixantena d’esmenes a l’IRPF per fer-lo «més just»

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 21 d'Octubre de 2013

El Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ja ha adoptat una posició sobre l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IRPF). En aquest sentit, els seus representants al Consell General tenen elaborades una seixantena d’esmenes que buscaran fer l’impost més «senzill, clar i just», a paraules del president de la formació, Víctor Naudi.

SDP entén que hi ha exempcions i desgravacions que afavoririen les classes més benestants i que les empreses «tenen tot de forats» per desgravar. Naudi va manifestar dissabte durant la reunió ordinària del partit que la de l’IRPF ha de ser una «proposta clara i senzilla», sobretot en una primera etapa, «i si comencem a entrar amb moltes exempcions, complicacions, serà de difícil aplicar i pot generar certes suspicàcies.I al final el que passa és que acaben pagant sempre els que menys tenen».

El president de SDP va posar l’exemple de l’exempció relacionada amb la compra d’un habitatge, i va opinar que malgrat ser poc, representa un greuge comparatiu amb els qui opten per l’opció del lloguer. Els representants de SDP van anar més enllà en l’explicació del seu posicionament respecte a l’IRPF i van manifestar el temor que no es pugui aprovar abans de l’aturada nadalenca de l’activitat parlamentària. Interpreten que, darrera de les demandes de pròrroga per a la presentació d’esmenes al text i la propera entrada a tràmit del pressupost, hi pot haver una estratègia per part de Demòcrates per Andorra per retardar- lo fruit de les «pressions que tenen dels grups i oligopolis», va recollir l’ANA.