El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va manifestar ahir que intentar ajornar l’aprovació de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) és “una mala iniciativa”.
El conseller de Socialdemòcracia i Progrés (SDP) va recordar, en una roda de premsa posterior a la reunió de la junta de presidents, que aquest és un impost imprescindible a l’hora de redefinir les relacions amb l’exterior i també per al redreçament econòmic del país. Segons va dir Bartumeu, si en un termini dels propers dotze mesos l’IRPF no rep el vistiplau, “per posar un calendari llarg”, “la comunitat internacional en general, i especialment els nostres veïns i la Unió Europea s’oposaran a la firma d’acords de doble imposició i a l’establiment d’un nou marc de relacions amb la UE”. A més, va recordar també que el text a tràmit que regula aquest impost “ja és problemàtic” perquè el tipus que es vol posar, del 10%, és “baix”, “i com més triguem pitjor anirem”.
En aquest sentit va dir que respecta des del punt de vista democràtic la iniciativa d’un grup d’empresaris que a través d’un document de reflexió han demanat que es posposi l’IRPF, però va expressar la seva “absoluta discrepància” amb el contingut, “perquè està destinada a deixar Andorra a la cantonada de l’evolució europea i fora del circuit que necessitem de vinculació econòmica amb Europa i amb la resta del món”. “Veiem amb preocupació que sectors i persones que van fer campanya per DA i han estat o són membres de la força política majoritària al Consell General estiguin promovent aquesta mena d’insubordinació fiscal o tributària”, va afegir Bartumeu.
El president del grup parlamentari mixt considera que aquests moviments de sectors propers als demòcrates tenen l’objectiu “d’impedir que es pugui adoptar la llei” de l’IRPF en aquesta legislatura. Bartumeu troba, però, que el grup parlamentari tirarà endavant l’aprovació de l’IRPF “en un termini raonable” i “per moltes tensions que tots sabem que hi ha dins del grup demòcrata”.
Igualment, Bartumeu va indicar també que és una “equivocació intentar negar que la introducció de l’IRPF ha de comportar forçosament l’existència d’una agència tributària i un servei d’inspecció”. I és que, segons va argumentar, si empresaris i professionals han de fer una declaració de renda algú les haurà de verificar, tot i que “una altra cosa és que es defensi, i nosaltres som els primers de fer-ho, el dret que aquestes inspeccions es facin amb les degudes garanties”. Tot i així, Bartumeu va opinar també que hi ha articles relatius a aquest punt que no garanteixen suficientment els drets dels inspeccionats, raó per la qual el seu grup probablement hi presentarà esmenes.
Pel que fa al nomenament anunciat pel Govern d’un assessor exterior per posar en marxa l’agència tributària, Bartumeu va opinar que “hem de treballar amb la nostra administració, que té gent força ben preparada”, si bé “no està prohibit per principi anar a buscar un assessor exterior”, com s’ha fet en altres ocasions, segons va dir, des de diferents executius, per exemple, quan es va fer l’adaptació a la unió duanera. En aquest sentit, no creu que el nomenament d’una persona de l’administració tributària espanyola pugui comportar problemes de confidencialitat “perquè sempre hi ha un secret professional”. “Ara bé, després de dos anys i quatre mesos d’estar al Govern crec que es podia haver preparat l’administració tributària, cosa que nosaltres vam començar a fer i la vam deixar encarrilada. Descobrir a l’estiu d’aquest any que es necessita algú demostra que no s’han fet bé els deures que s’havien de fer durant els dos anys anteriors”, va assenyalar Bartumeu. El membre d’SDP va indicar, però, que la quantitat que cobrarà aquest nou càrrec, que se situaria al voltant dels 14.000 euros mensuals, és “exagerada amb relació al que el mateix professional podia estar cobrant a l’administració de procedència” i “fa mal als ulls”.
Batumeu va manifestar també ahir, preguntat sobre la possible congelació de les transferències als comuns per al 2014, que plantejar-la com s’ha fet “em sembla un quiero y no puedo” i “que per aquí no s’avançarà”. I és que, segons va recordar, el Govern socialdemòcrata va deixar “bastant aclarida” la delimitació de competències i ja aleshores “era una evidència” que les transferències s’havien de reduir.
“Portem dos anys i uns quants mesos de nou Govern i s’han de prendre decisions, i com que no es vol fer perquè tenen un cost electoral o polític en clau interna, es va marejant la perdiu”, va dir Bartumeu.
El conseller d’SDP va reiterar també ahir que amb una majoria com l’actual i amb la situació de crisi econòmica existent seria “incomprensible” que hi hagués eleccions anticipades. Amb relació a la detenció d’un conseller d’Andorra la Vella per un presumpte cas d’exhibicionisme, Bartumeu va dir que “ho encarem des de la presumpció d’innocència”. Segons el seu punt de vista, la decisió de deixar o no el càrrec correspon al mateix conseller. “Jo entenc que si una persona és innocent no té per què donar una conseqüència en la seva activitat política una qüestió que està sota l’actuació dels tribunals”, va afegir.
La junta de presidents va acordar ahir convocar una sessió del Consell per al dia 10 per votar tots els textos vinculats a l’Acord Monetari, en concret la proposició de llei de modificació de la Llei d’immigració, el projecte de llei sobre la introducció de l’euro, el projecte de llei de modificació del Codi Penal i la modificació del procediment penal.
A la reunió d’ahir també es va acordar designar la comissió d’economia competent per analitzar el projecte de llei de societats anònimes, i la comissió d’interior pel que fa al projecte de llei d’incapacitació i organismes tutelars, al projecte de llei d’exercici de professions liberals i al projecte de modificació de la Llei d’arrendaments urbans.