Bartumeu troba “exagerat” el sou de l’assessor espanyol en matèria fiscal

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 4 d'Octubre de 2013

El manifest contrari a l’aprovació d’un impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i tot de qüestions que d’ell directament o indirectament en poden dependre és el blanc dels dards del president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu.

El conseller va lamentar ahir que “sectors i persones que van fer campanya per Demòcrates per Andorra i que han estat o són membres de la formació estiguin promovent aquesta insubordinació fiscal o tributària” que al seu entendre fomenta el manifest que impulsen, especialment, històrics excàrrecs tradicionalistes.

Bartumeu també va avisar dels perills de no tenir aprovat l’IRPF en un termini raonable i màxim de dotze mesos, va defensar la necessitat de les inspeccions fiscals i va justificar la professionalitat dels assessors exteriors, tot i que va criticar el salari que cobra l’inspector d’hisenda espanyol que guia la posada en marxa de l’agència tributària andorrana.

Els 14.000 euros “em sembla una quantitat exagerada respecte el que devia cobrar a l’administració de procedència”. El parlamentari socialdemòcrata no parlava per parlar. Ben probablement, prèviament ja havia consultat què cobrava a Espanya Josep Costa.

Malgrat les pressions externes encara que properes a l’executiu i els consellers de DA, Bartumeu es va aventurar a dir que “per moltes tensions que sabem que hi ha, (el grup demòcrata) deurà donar suport al Govern i en un termini raonable de com a molt dotze mesos això (per l’IRPF) haurà d’anar endavant”.

Bartumeu va alertar que si no hi ha imposició directa clara i inequívoca la comunitat internacional podria girar l’esquena al Principat. I que com més temps passi més complicat serà que es doni per bo el gravamen del 10%. “Com més trigarem pitjor anirem”, va recordar el conseller, que va avançar que segurament el seu grup farà esmenes a la llei de bases tributàries perquè el text actual “probablement no garanteix prou els drets de l’inspeccionat”.

Sobre el fet que l’assessor contractat sigui un inspector d’hisenda espanyol, Bartumeu va deixar clar que “no podem pressuposar que no s’actua correctament”, però va avisar que “un salari d’aquestes característiques fa mal als ulls i fa mal a més coses dins l’administració andorrana”.