El grup mixt no vol una llei de serveis socials assistencialista

Autor: REDACCIÓ
Font: MÉS ANDORRA
Publicat el: 19 de Setembre de 2013

El grup parlamentari mixt considera que la futura llei de serveis socials i sociosanitaris hauria d’estar oberta al conjunt de la població del país.

Per aquesta raó, entre les 54 esmenes que s’han presentat a la proposició de llei, n’hi ha algunes de destinades a introduir el concepte d’universalitat en el redactat. Així, totes les persones amb necessitats socials podrien accedir als serveis i prestacions, malgrat que després es determini en quin grau s’hauran de fer càrrec del copagament.

I és que, segons aquest grup de l’oposició, si el text queda com està el model resultant “serà assistencialista, ja que les prestacions i serveis només estaran destinats a les persones que tenen més dificultats”, segons va explicar la consellera general Sílvia Bonet.

En aquesta mateixa línia, el grup proposa que també les persones “en risc d’exclusió social” puguin accedir als programes socials i, per això, pretenen que es modifiqui el llindar econòmic de cohesió social (LECS) d’1,5 a 2 vegades el salari mínim per poder optar a les ajudes. “La prevenció és una bona manera de no arribar a situacions límit”, va assenyalar Bonet.

Un altre canvi important que els consellers de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) defensaran és que els obligats familiars siguin els ascendents i els descendents per consanguinitat de primer grau i no fins al segon, com fixa el text actual. Bonet va recordar que a Andorra les famílies sempre s’han mostrat disposades a contribuir en aquest àmbit, i es vol que continuï així, però sense que hagin de “patir” fins al punt que també puguin arribar a estar en risc d’exclusió social.

A més, el grup mixt pretén que quedi clar que és l’Estat el que està al capdavant del tot de la “xarxa protectora” i el que té el rol més important en l’àmbit social quan l’usuari no té recursos. Entre les modificacions concretes que demana el grup mixt hi ha, pel que fa a les pensions de solidaritat per als discapacitats, abaixar el llindar del grau de menyscabament del 66% al 33%, ja que hi ha moltes persones que no poden treballar i es quedaven excloses de la prestació.

També es vol que s’inclogui a la llei que hi haurà habitatges d’acollida per a les dones víctimes de violència de gènere i que el servei telefònic d’urgència comprengui també la prevenció de la violència contra els infants.