Bartumeu insinua que el Govern és tolerant amb la doble nacionalitat

Autor: GERARD DEL CASTILLO
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 25 d'Agost de 2013

El president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, va criticar ahir la doble vara de mesurar que considera té el Govern a l’hora de tractar la qüestió de la nacionalitat en referir-se a la il·legalitat del doble passaport i a la necessitat de reduir el nombre d’anys de residència que calen per aconseguir la nacionalitat.

Bartumeu, després d’assistir a l’acte d’inauguració de l’aparcament d’Enclar, va assegurar que l’executiu que va presidir ha estat l’únic que ha obert expedients a andorrans amb doble nacionalitat i hi va afegir que “després de deixar la responsabilitat de Govern tots aquests expedients se n’han anat cap a un armari”. El polític va recordar que des de fa molts anys defensa la reducció dels anys per accedir a la nacionalitat i que sempre han estat els conservadors, “ja es diguin reformistes, liberals o DA”, els que hi han votat en contra.

Bartumeu creu que el debat sobre la nacionalitat comença per integrar més gent a la comunitat nacional andorrana rebaixant molt els anys per poder accedir-hi. Un cop fet això, va assenyalar, “serà el moment d’analitzar seriosament la qüestió de la doble nacionalitat”. Bartumeu va advertir que “no ens podem moure per estímuls derivats de la no aplicació de la normativa vigent, ja que obriríem un perillós precedent per l’edifici constitucional andorrà”.

Recordant que tenir més d’una nacionalitat a part de l’andorrana està prohibit per la llei i per la mateixa Constitució, el president del grup mixt, en una referència velada a l’actual executiu, va indicar que “donar la sensació i el missatge que hi ha lleis que s’apliquen i lleis que no és molt poc favorable a respectar la norma constitucional”. Davant d’això, va convidar els que “no vulguin” aplicar la norma constitucional a promoure la seva modificació. Bartumeu també es va referir a la intenció del grup socialdemòcrata de presentar abans que acabi l’any una proposició de llei per legalitzar les bodes homosexuals. “El matrimoni entre persones del mateix sexe és una evolució normal en una societat moderna.

No hi veig cap inconvenient”, va indicar. Sobre si donarà suport a la proposta del PS, va advertir que intentar patrimonialitzar una llei com aquesta seria “un error polític important”.