Bartumeu defensa un acord amb la UE al marge dels altres microestats

Autor: REDACCIÓ
Font: BONDIA
Publicat el: 17 de Juliol de 2013

El president del grup parlamentari mixt i membre del consell nacional de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, s’ha desplaçat a Brussel·les per reunir-se amb el responsable de les converses exploratòries de la UE amb Andorra, Mònaco i San Marino per a l’establiment d’un nou marc de relacions amb la Unió, Gianluca Grippa.

Segons s’explica en el comunicat fet públic des del grup parlamentari, i en uns moments en què s’estan accelerant les converses dels microestats amb les institucions comunitàries, Bartumeu va viatjar a la capital europea per manifestar la seva “voluntat d’avançar en un nou marc d’associació” i per confirmar “l’existència d’un acord global amb el Govern per defensar conjuntament aquesta qüestió d’Estat”.

D’aquesta manera, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés va centrar la trobada amb el responsable del servei d’acció exterior de la Unió Europea, amb qui ja s’havia entrevistat al Principat quan era cap de Govern, en dos aspectes molt concrets.

D’una banda, segons s’assegura al text, la “voluntat andorrana” d’avançar en la negociació d’un acord amb independència que altres estats, també inclosos en el document de bases presentat per la Comissió Europea el 20 de novembre del 2012, “puguin o vulguin avançar menys ràpidament” en el procés d’acostament a Europa.

D’altra banda, Bartumeu va reiterar davant el cap de la unitat C3 (Europa de l’oest no UE) al servei europeu d’Acció Exterior de la Unió la seva preferència per la fórmula d’un acord d’associació, “amb un marc propi adaptat”, més que no pas per “una adhesió pura i simple a l’Espai Econòmic Europeu”.

Així mateix, segons finalitza el comunicat enviat pel grup mixt, “s’espera que durant la tardor es puguin donar avenços importants” en la via de l’acostament d’Andorra al mercat interior europeu.