Bartumeu avisa que el marge per negociar l’acord fiscal amb la UE serà “estretíssim”

Autor: C. AUDÍ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 3 de Juliol de 2013

“Pretendre que hi haurà un gran marge de negociació és equivocar-se. El marge és estretíssim.”

Ho va avisar ahir el president del grup parlamentari mixt, Jaume Bartumeu, en referència a l’acord d’intercanvi d’informació fiscal que Andorra ha acordat negociar amb la Unió Europea. Un dia després de la visita del comissari europeu de Fiscalitat, Unió Duanera, Auditoria i Lluita contra el Frau, Algirdas Šemeta, –que es va endur del Principat el vist-i-plau del Govern per engegar a la tardor les converses pel pacte–, el líder de Socialdemocràcia i Progrés va voler recordar que “ara estem exactament en la mateixa situació” que quan es va negociar amb Europa l’acord monetari.

En aquell moment, va recordar Bartumeu, “a nosaltres se’ns va dir que o s’acceptava signar-lo o no” i que els únics espais en què des d’Andorra es va poder intervenir  afectaven qüestions com el calendari d’aplicació o com modular aquesta aplicació. 

Pel que fa a la petició del Govern perquè l’acord es faci en els mateixos termes que la resta de microestats, Bartumeu va ressaltar que “sembla que alguns no  vulguin recordar” que la negociació amb la UE “és global, com el primer acord per a la de la fiscalitat de l’estalvi”. “Aquell acord va ser igual per a tots i amb aquest serà el mateix. Està cantat que serà així”, va declarar. D’altra banda, preguntat per les possibles pressions que podrien exercir els lobbies afectats per l’eliminació del secret bancari, no va obviar que les conseqüències per a la banca andorrana i suïssa de no complir el que exigeix el Fatca poden ser dures, amb el 30% de recàrrec per operar amb Wall Street. “¿Aquestes entitats bancàries tenen l’obligació de signar aquest acord? D’obligació no en tenen cap. ¿I hi ha l’obligació de signar aquest acord per a l’intercanvi d’informació fiscal per part d’Andorra? tampoc”, va concloure.