Les tarifes d’itinerància en els mòbils, Europa i l’STA

Autor: JAUME BARTUMEU CASSANY
Font: BONDIA
Publicat el: 11 de Juny de 2013

Fa anys que ens adonem, en examinar els tancaments de comptes de l’STA, que l’empresa nacional andorrana de telecomunicacions té uns beneficis anyals molt assentats en el cobrament als operadors telefònics dels turistes que ens visiten d’unes fortes tarifes d’itinerància, l’anomenat roaming. L’STA fa pagar a preu d’or, val a dir-ho, el trànsit de comunicacions telefòniques que circulen pels telèfons mòbils de no residents a Andorra, turistes o visitants, quan l’aparell es troba dins Andorra i, embrancat a la xarxa Mobiland, rep o efectua trucades.

En els darrers anys s’han sentit, primer, i rebut, després, queixes dels consumidors, gairebé sempre espanyols, que quan han rebut la facturació del seu telèfon després d’una estada a Andorra s’han trobat amb una desagradable sorpresa per l’elevat import del servei de roaming, les tarifes d’itinerància, per les trucades rebudes quan eren a casa nostra. Més enllà de les nostres fronteres, a Brussel·les, fa anys que s’ha promogut un debat a l’entorn de la necessitat d’aplicar les normes de l’anomenat “mercat únic” europeu a les operacions telefòniques amb roaming.

La comissària europea Neelie Kroes, responsable de telecomunicacions i del que podem qualificar com l’economia digital, va reclamar, el dia 30 de maig del 2013, al Parlament Europeu que donés suport als seus plans de creació d’un mercat continental únic de telecomunicacions. Kroes ha instat els europarlamentaris a no perdre temps: vol que la legislació que ho ha de fer possible estigui enllestida abans de les properes eleccions europees. Això situa el calendari per Pasqua del 2014, en menys d’un any.

La comissària europea ha estat molt clara en l’argumentació de la seva proposta davant els eurodiputats i els ha dit el següent: “Vull que puguin dir als seus electors que els han garantit el dret a accedir a una Internet oberta, gràcies a la neutralitat de les xarxes, i que al mateix temps han adoptat mesures per combatre la ciberdelinqüència.”

Les reformes que proposa la comissària europea volen donar prioritat a la supressió d’obstacles a la consolidació del mercat, el foment de la innovació i les inversions. Llegíem fa una setmana a les pàgines d’economia i empresa d’un diari català que la despesa en infraestructures ha augmentat als Estats Units d’Amèrica un 70% des de l’any 2007, mentre que a Europa ha baixat. Per això la Comissió Europea vol avançar cap a un mercat únic de telefonia mòbil.

I això vol dir que desapareguin les tarifes d’itinerància que s’apliquen quan telefonem o ens connectem a xarxes mòbils de països diferents. De fet la Comissió Europea ja va promoure fa un parell d’anys una bona retallada a les tarifes d’itinerància.

La comissària Kroes diu que en el sector de les telecomunicacions les barreres són del tot innecessàries, i en canvi és un dels que les tenen més altes. Davant la Comissió del Mercat Interior i la Protecció del Consumidor del Parlament Europeu, Neelie Kroes va pronunciar un discurs, La política d’acompliment del mercat únic de les telecomunicacions, el 30 de maig del 2013. La vicepresidenta de la Comissió Europea i responsable de l’Agència Digital va ser molt clara: “En una situació de desastre hem de prendre mesures radicals.” I també va afirmar que “les millores digitals en porten de socials”.

Estem parlant d’una qüestió que ens permet constatar novament que Andorra no pot viure d’esquena a Europa. Som a Europa, som Europa, també en l’àmbit de les telecomunicacions. I no podem fer el que ens sembli bé sense tenir una mínima lleialtat i collaboració amb els nostres veïns.

I si badem gairebé ens arribaran les decisions europees i ens les haurem d’empassar, sisplau per força.