En la tribuna de dimecres passat em feia ja ressò d’unes iniciatives europees adreçades a reforçar la lluita contra el frau fiscal. Les notícies que ens han arribat d’Europa aquest dilluns demostren que la reunió dels ministres de Finances del G7 (Estats Units, Japó, Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia i Canadà) que s’ha dut a terme divendres i dissabte passat a Aylesbury (Regne Unit) ha confirmat un moviment iniciat el passat mes d’abril. Aleshores el G20 havia «exhortat» la comunitat internacional a convertir l’intercanvi automàtic d’informacions en la lluita contra el secret bancari «una regla general».
El ministre francès de Finances, Pierre Moscovici ha parlat clar: «Aquesta és una qüestió sobre la qual estem, d’ençà algunes setmanes, en veritat alguns mesos, fent passes de gegant, no exagero dient això, hi ha alguna cosa que s’està obrint, un nou camp», va declarar a la premsa.
Moscovici també ha declarat el següent: «No decretarem pas la fi dels paradisos fiscals. Per contra hem llençat un moviment que ha de permetre fer recular de manera decisiva l’evasió fiscal… el secret bancari i, al capdavall, tot plegat portarà a l’obsolescència dels paradisos fiscals». La reunió dels ministres de finances europeus en l’Ecofin d’ahir confirma aquesta via.
Aquesta és, doncs, l’orientació que, sense embuts, està agafant el món, i especialment Europa. No ens servirà de gran cosa continuar fent l’andorrà. Dissimular i mirar cap a un altre costat ja s’ha acabat.
Precisament en aquest moment decisiu ens preocupa que el govern de DA no tingui una estratègia prou ferma de reforçament de la transparència. Sembla com si anés a remolc de la situació. Per això demà interpel·laré el Govern, en la sessió de control a l’Executiu que celebrarà el Consell General. Volem saber què fa o deixa de fer el Govern en aquesta qüestió cabdal
La negociació i rúbrica de l’Acord Monetari amb la Unió Europea, el gener i febrer del 2011 i les seves subsegüents signatura i ratificació comporten per a l’Estat andorrà una obligació de resultat: complir amb el calendari convingut d’adaptació de diverses normes, entre les quals, les que regulen l’activitat del sistema financer andorrà.
Dijous passat el Consell General va adoptar per unanimitat dues lleis que reformen anteriors normes legals que ja regulaven el sector financer. Són lleis que reforcen la protecció del consumidor de serveis bancaris i la seriositat i reputació de la plaça financera andorrana. Aquestes dues lleis, que venen a substituir i adaptar anteriors normes aprovades l’any 2010, són un pas més en aquesta via de positiva adequació de l’activitat econòmica andorrana als estàndards internacionals.
Els acords aconseguits a la comissió de Finances del Consell General, en debatre les esmenes presentades i formular nombroses transaccions, han facilitat també una millora dels textos i reforçar la transparència de l’activitat financera.
Ens preocupava, per exemple, que no quedés prou clara l’obligada rotació de les empreses que auditen les entitats financeres i l’obligació d’independència. Des del punt de vista del manteniment de la confiança del mercat en la solvència de les entitats bancàries, resulta molt convenient que la normativa reguladora eviti cap suspicàcia de connivència entre les entitats bancàries i les empreses que les auditen.
La transacció establerta en la comissió de Finances permet esvair qualsevulla suspicàcia: hi haurà rotació dels auditors que no podran mantenir la seva intervenció, de manera permanent, en una entitat. Només amb aquest resultat ja ens podríem considerar satisfets però val a dir que ambdues lleis seran, conjuntament, una bona aportació a la solidesa i reputació del sector financer andorrà.
Aquesta hauria de ser, en els propers mesos, la línia permanent d’actuació perquè estem parlant d’una veritable qüestió d’Estat.