¿Existeix el centre?

Autor:
Font:
Publicat el: 28 de Maig de 2008

El Periodic d'Andorra 

Francesc Rodríguez

Una mica –o molt– a contracorrent, l’exsecretari general del Partit Popular espanyol Francisco Álvarez Cascos sembla que ha manifestat la seva voluntat d’esmenar la ponència política del proper congrés d’aquesta formació de caire conservador per eliminar-ne la definició del PP com a partit de centre.

Dic que va contra corrent perquè sembla que avui, aquí i pràcticament a tot arreu, allò que es porta políticament és declarar-se de centre.

La pregunta que cal fer-se, però, és: ¿realment existeix el centre? Com a espai absolut, almenys políticament, penso que no. Hi pot haver persones de centre, es poden fer algunes polítiques –poques– de centre, però és pràcticament impossible assumir un ideari de centre que, en conjunt, presenti alternatives que siguin mínimament coherents entre elles. Perquè avui –no parlo de fa trenta o quaranta anys– en moltes ocasions hi ha poca distància entre algunes de les accions que pot promoure una dreta civilitzada o una esquerra realista i, per tant, no hi ha espai per al centre.

Tampoc es tracta d’agafar alguna cosa d’un costat i alguna de l’altre, perquè llavors ens trobarem les contradiccions i la incoherència. S’ha repetit moltes vegades que els conceptes de dreta i d’esquerra han perdut, políticament, el seu sentit. És veritat que aquestes paraules no tenen el mateix significat que fa un temps. Avui potser seria més apropiat parlar, per establir una diferència, d’aquells que volen primar en les seves polítiques un col.lectiu ampli de la ciutadania o dels que encaminen les seves accions cap al benefici d’un col.lectiu extremadament més limitat –i que no coincideix, evidentment, amb el dels sectors menys afavorits de la població.

O entre aquells que creuen que el mercat és la raó de ser de la seva existència i els que pensen que l’Estat ha de fer de contrapès a les distorsions que, inevitablement, s’acaben creant quan els principis d’aquest tipus d’economia –que tenen assumida com a positiva– s’apliquen de manera esbiaixada. En aquest context, ¿on es podria situar un hipotètic centre?

pdf1