“Al PS he vist cops de colze i no comparteixo aquesta forma de fer”, entrevista a Bibiana Rossa

Autor: GABRIEL PÉREZ
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 22 d'Abril de 2013

Va ser de les primeres persones que van oficialitzar la sortida del PS. L’exconsellera general desgrana els motius de la decisió i avança que continuarà vinculada a la política.

Per què deixa el PS?

Quan no em sento útil als llocs i no em sento acceptada, tinc tendència a anar-me’n. Hi vull ser per convicció i voluntat.

Qui no la volia?

Va ser un moviment hostil que no entenc ni vull esforçar-me a entendre.

Parla directament de Fem PS?

Parlo que, quan era a dins, vaig llegir a la premsa determinades invitacions a marxar perquè hi havia unes línies que no agradaven a determinades persones que s’erigien com a nucli del partit. D’altra banda, alguns que tenien el poder del PS a la mà continuaven sense voler-se obrir a les necessitats del país.

Expliqui’s…

Comparteixo el concepte de socialdemocràcia com a valors, però no el d’accions ancorades al segle XIX de la lluita de classes o al XX de l’Estat que ho proveeix tot. No hi ha mitjans per assumir-ho. La política d’Andorra s’ha de col·locar al segle XXI. Som petits, pobres, humils i amb pocs mitjans. Al PS hi ha hagut la línia de deixar de costat la petita empresa i la creació de treball que és absolutament necessària. Un altre exemple, amb l’administració. Tots hem ajudat a convertir-la en un monstre per les dimensions i les maneres de fer i el resultat és que es llencen molts diners.

El PS anava molt a l’esquerra?

Hi havia aquesta circumstància.

I per què no va esperar que es fes el congrés?

Perquè no canviava res. Quan estem malalts el que toca no és mirar si fa mal temps o no, s’ha d’anar al fons de la situació. Ja al grup parlamentari, havia fet alguna proposta per reduir dimensions administratives i m’havien mirat amb mala cara.

Se sent més propera a algunes línies de DA que no del PS?

De cap manera perquè DA no té línia d’actuació. És un conglomerat de persones que agafades individualment pensen el que sigui però en global arriben a unes situacions carregades molt sovint de manca de lògica, contingut i línia política, i amb formes de fer dubtoses. Per exemple, amb l’avortament. Un a un, et diuen que està bé, però surt un fantasma que han posat amb la institució del Copríncep.

Els motius de la sortida són diferents als d’altres casos, com ara el de Jaume Bartumeu?

Sé quins són els meus. No puc aprofundir en els dels altres però, per les converses amb ells, hi ha molts punts de convergència.

Se sent més a prop d’ells que no pas del PS?

No es tracta d’estar a prop d’ells o dels altres, sinó de tenir conviccions a partir de les quals traçar unes línies polítiques. Sospito que puc estar més a prop.

Ha estat un conflicte pel poder?

Per part meva, de cap manera. És veritat que, en algun moment, s’ha detectat la voluntat de cop de colze. Aquestes formes de fer no m’agraden, no les comparteixo i no hi participaré.

No s’està afavorint DA?

Goso esperar que acabarà afavorint els ciutadans.

Per què?

Andorra necessita línies polítiques clares. La claredat de les propostes ha de beneficiar tota la societat.

Els que han deixat el partit, haurien de deixar el càrrec?

S’han de mantenir fidels al programa. No han de deixar l’escó ni el lloc al comú. Les eleccions lliguen i donen mandat directament rebut per part de qui ha votat, no de la força política que els hagi acompanyat en l’elecció.

I què passa amb aquell compromís per fer-ho?

Els documents s’han de tenir al davant per poder-los valorar. En qualsevol cas, hi ha circumstàncies contemplades per la pròpia Constitució. No convé deixar el càrrec si es deixa el partit.

Quin és el seu futur polític?

Vull que a Andorra es visqui bé i que els joves no hagin de marxar, que sigui un lloc de convivència i de pau, i ens mantinguem fidels a les nostres línies i divises sense perdre de vista que som petits i humils, i que no hem d’estirar més el braç que la màniga. Prou d’obres faraòniques. Per exemple, l’actual Consell és una aberració. No s’havia de fer amb aquestes dimensions. Hem gastat molts diners.

Com defensarà aquestes idees?

Em faria gràcia formar part d’una plataforma política on es puguin articular aquestes idees. S’ha de poder recollir, retrobar i fer convergir tot el capital humà que vulgui tirar endavant el país.

Es veu tornant a alguna llista?

No ho sé. Goso esperar que podrem tirar endavant aquesta plataforma. Ara, em sento propera i ben representada pel grup mixt. Tenim presència nacional i cal fer oposició constructiva.

S’integraran a la plataforma?

Penso que sí. Per les converses que hem tingut, pot acollir-los a ells o a mi entre molts d’altres.

Veu Bartumeu tornant a ser candidat a cap de Govern?

Ha de baixar molta aigua per la Valira abans que se sàpiga qui han de ser els futurs candidats.

Hi ha reconciliació possible?

He reflexionat profundament i la conclusió és que ho deixo perquè no hi ha remei des de dins.