El Congrés d’RD autoritza l’executiva a negociar el pacte amb l’Alternativa

Autor:
Font:
Publicat el: 25 de Maig de 2008

El Periodic d'Andorra 

Jaume Ventura

No hi va haver sorpreses. El 4t Congrés General de Renovació Democràtica (RD), que va reunir una cinquantena de militants, va autoritzar ahir la direcció de la formació a iniciar converses amb l’Alternativa per reeditar el pacte de cara a les eleccions de l’any que ve.

Tot i que no hi hauria d’haver problemes per tancar un acord vist que les dues parts estan satisfetes de com ha funcionat aquests tres anys, el president de la formació, Ricard de Haro, no va descartar acabar presentant una llista pròpia si les converses no fructifiquen.

El també conseller general socialdemòcrata va explicar, en acabar el congrés, que volen “anar més enllà que fa quatre anys” i fer que el seu projecte “sigui l’Alternativa real per aquest país”. Per aconseguir aquests objectius, De Haro va ressaltar que aposten per un compromís de “més quantitat i qualitat”.

Pel que fa a les negociacions amb el Partit Socialdemòcrata (PS), De Haro va explicar que “res és innegociable, però potser sí que hi ha algun punt del qual no volem passar-nos”. Relacionat amb això, el president d’RD va destacar que no han exigit que els seus membres estiguin en una posició concreta a les llistes: “La nostra forma de fer política és diferent i innovadora, i aquesta actitud es demostra en actituds com ara aquesta”.

Els punts que negociaran es basaran en les propostes programàtiques que van incloure en el seu programa del 2005. Tot i que De Haro no va anunciar si hi haurà novetats, sí que va reconèixer que aspectes com ara la reforma fiscal seran alguns dels més destacats: “La gent ha de poder saber on acaba. Volem reactivar l’economia del país, que viu moments de dificultat, amb tot tipus d’accions, com ara clarificar el sistema fiscal. I és que un empresari del Principat ha de pagar segons el que guanya. No es pot pretendre que pagui el mateix un que guanya dos milions d’euros, a un que no. A més, han de poder créixer i sortir a l’estranger”.

NOVA EXECUTIVA// El congrés va servir per remodelar l’executiva de la formació, en què entren Aleix Mañosas com a tresorer i Ricard Mañosas, Sílvia Pla, Jordi Tudó i José Óscar Encuentra, com a vocals. Pel que fa a la resta, es mantenen De Haro com a president, Lluís Marià Garcia com a vicepresident, Josep Tudel com a secretari d’organització, David Pérez, Patrick Garcia i Jaume Coll com a la resta de vocals.També cal ressaltar que el partit té una nova pàgina web per informar de tota la informació relacionada amb la formació: www.renovaciodemocratica.ad.

Bartumeu mostra “alegria i respecte” per la decisió

Qui també es va mostrar satisfet per la decisió d’RD va ser la delegació del PS que va assistir al congrés, encapçalada pel president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i la presidenta de la formació, Mariona González.

El polític de la capital va destacar la seva “alegria i respecte” per la decisió: “És una decisió sobirana que ha pres el seu congrés. Nosaltres entenem que hem de reforçar l’Alternativa i fer uns plantejaments des de l’esquerra fins al centre progressista que permetin donar un tomb a la situació econòmica i social d’aquest país”.

Pel que fa als punts que es començaran a negociar, el cap de l’oposició va recordar que el text que van presentar a les últimes eleccions generals és totalment vàlid: “Les propostes de llavors són un programa de Govern. Hem estat a l’Alternativa però no al Govern, però la part essencial del programa creiem que encara és vàlida”.

Concretament, Bartumeu va reconèixer que la reforma fiscal, “i per tant l’acostament a Europa”, seran dos dels eixos entorn dels quals giraran les seves propostes: “Volem lluitar per aconseguir que el país torni a funcionar i que la gent trobi motius suficients per viure i treballar al Principat sense estar amb l’angoixa actual, quan no hi ha cap perspectiva i tenim un Govern que no sap cap on va”.

Finalment, Bartumeu va dir que no tenen cap calendari de negociacions però que podrien començar a parlar demà, en la reunió del Grup Parlamentari.

pdf3.jpg