Entrevista a Víctor Naudi: «El perill d’escissió existeix si no som capaços de fer front als reptes

Autor: JOSEP ROMERO
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 4 de Febrer de 2013

El fins ara president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi considera que la formació ha de ser capaç de tornar a generar il·lusió entre els seus i en la ciutadania en general, arran de la crisi que s’ha generat per les veus crítiques que han sortit dins del partit. Insisteix en la seva demanda que el debat se centri en les idees i no en les persones.

–¿Han passat ja uns dies de la seva renúncia al seu càrrec. Com se sent?

–Tinc la sensació d’una certa llibertat tot i que continuo vinculat amb el PS i segueixo molt a prop la vida política del país. La veritat és que han estat uns dies d’una pressió constant.

–¿Aquesta neutralitat de la que parla pel seu partit, era tan necessària?

–Sí, perquè fos un revulsiu, un toc d’alerta, de dir no centrem la problemàtica sobre les persones, dediquen-nos més al que són les idees i cap a on ha d’anar el partit i al mateix temps fer una profunda reflexió. El debat de les persones ja vindrà evidentment però primer hem de definir quins projectes volem i després ja decidirem quines són les persones més capacitades per portar a terme el projecte.

–¿Una neutralitat que vostè fins ara no havia practicat?

–Tots de forma individual tenim els nostres pensaments, potser una visió en alguns aspectes més properes a plantejaments vinculats a una manera de fer. El que recrimino és que a cinc mesos vista del congrés s’hagi postulat ja una candidatura. Podria haver sigut millor que s’hagués postulat a un mes vista per donar un marge suficient de temps tan per preparar el congrés com d’altres candidatures. Veiem que el debat s’està centrant massa en parlar de llistes de candidatures. Personalment crec que això no tocava ara i,per tant, per garantir aquesta neutralitat vaig renunciar al meu càrrec. Durant l’any i mig que vaig estar a l’executiva vaig procurar sempre anteposar els interessos del partit a la defensa de personalismes i lideratges. No estic en desacord que un membre del partit es postuli com a candidat, és lícit i positiu però crec que ha estat massa aviat.

–¿A dia d’avui tornaria a subscriure el Manifest en favor de Jaume Bartumeu?

–Evidentment. Aquest manifest va més enllà de donar suport a Jaume Bartumeu. D’alguna forma volia ser un crit d’alerta en el sentit que ja fa molt temps que dura la polèmica sobre si o no a Jaume Bartumeu. Som un partit plural on la seva riquesa rau precisament en la riquesa de les persones que tenim. Si fem un partit excloent anirem malament. El Manifest anava en aquesta línia i sobretot en la defensa de la pluralitat d’idees ja que hem de continuar sent una formació gran, oberta i transparent. Tots hi tenim cabuda.

–¿Pensa que cal un relleu generacional dins del partit?

–Les dues qüestions són indissolubles. Per una banda tenim el projecte socialdemòcrata que l’hem de seguir treballant i fer-ho avançar, i per un altre, tenim les persones que justament han de portar aquest projecte a bon port. Calen les dues, una sense l’altre no serveixen de res. Es clar que el tema del lideratge no el podem obviar però tampoc el podem precipitar, tenim temps. Venim d’una situació difícil després de perdre les eleccions generals primer i les comunals després. Hi ha un cert desencís. Hem de seguir avançant en el projecte per fer-lo creïble i, en paral·lel, hem de treballar sobre quines persones han de dur a terme aquest projecte i qui ho ha de liderar,però sense precipitar-se: primer ha de ser el projecte i després les persones. També es cert que seria preocupant no tenir cap persona que volgués liderar el partit.

–¿I darrera d’aquesta crisi interna del PS podria estar el mateix Bartumeu?

–No és una crisi deguda a un lideratge, que també hi és, però sobretot ha aflorat perquè no som un partit que sàpiga explicar les coses i engrescar a la ciutadania. Quan varem assumir els càrrecs a l’executiva sabíem que el procés seria llarg i que les coses no es podrien arreglar en un o dos anys, ha de passar més temps. Hem fet passos importants com ara, aconseguir parar la caiguda de baixes d’afiliació de militants i tenir d’altres que s’han donat d’alta. Però és evident que tenim un problema: no sabem comunicar prou bé el nostre projecte. Malgrat l’apatia de la ciutadania per la situació de crisi actual hem de donar esperança i il·lusió amb un bon projecte que mereixi credibilitat. El projecte del 2009 és avui en dia vàlid, però cal anar més enllà.

–¿Però el risc d’escissió del partit podria donar-se?

–A tot partit hi ha aquest risc si les coses no es fan bé. Contra més gran és un partit més corrents i tendències es creen. Amb la meva dimissió hem creat un revulsiu, una crisi per poder aflorar el problema i poder debatre. Les crisi dins d’un cert ordre són positives perquè regeneren el debat, fan reaccionar i, a partir de les mateixes, poden sortir idees i projectes nous.

–¿El Congrés del maig vinent podria acabar amb dos partits diferents?

–Espero que no encara que totes les possibilitats estan obertes. Confio que el partit sàpiga reaccionar. Tots els militants han de contribuir a regenerar aquest partit i fer-lo més fort. El perill d’escissió existeix si no som capaços de fer front als reptes i avancem en positiu. Es veritat que hi ha un perill però les situacions difícils han de contribuir i a aportar solucions positives de cara al futur.

–¿Podem parlar ara mateix de dos corrents al si del Partit socialdemòcrata, un de caire més centrista i altre més esquerrà?

–Sempre ha estat així en el nostre partit i és bo que hi sigui aquest equilibri. Particularment això no em preocupa excessivament ja que el que es pretén és que les persones més properes a les idees del PS participin en aquest debat i, conjuntament, tornem a engrescar.

–¿Li agradaria torna a veure a Bartumeu com a cap de Govern?

–No van poder acabar la feina començada l’any 2009, evidentment queda un regust amarg de deixar les coses a mitges. A mi personalment m’hagués agradat continuar i acabar la feina amb un govern socialdemòcrata amb Jaume Bartumeu al capdavant. DA no té projecte i ara s’ha vist que va començar a treballar aspectes com ara la sanitat, la llei de la CASS, la reforma de l’administració o l’acostament a Europa, que nosaltres ja varen desenvolupar quan van estar en el govern.

–¿Engrescar especialment a la ciutadania?

–Si, es clar, a més tenint present que hi ha una apatia per la classe política en general. La gent vol recuperar la confiança en els polítics i els polítics han de saber-se guanyar aquesta confiança. Els casos de corrupció que estem veien a Espanya, per exemple, no ajuden en aquest sentit. Per això cal ser més transparents i participatius. A nivell del PS hem de seguir treballant més, hem de participar més en els debats, estar més presents a la vida pública i comunicar més i millor.

–¿Inevitablement hem de parlar del cas del seu secretari d’organització. Creu que ha rebut un tracte just per part dels mitjans ?

–Totalment injust sobretot perquè va aparèixer el nom de la seva parella. La informació ha estat tendenciosa perquè en aquest cas posar el nom de les persones i les parelles d’alguns dels implicats no és correcta. Recriminem sobretot el tractament donat per un mitja de comunicació del país que constantment durant anys posa en qüestió al Partit Socialdemòcrata d’una manera sistemàtica, cosa que no fa amb d’altres partits polítics.