Bartumeu qualifica de “menysteniment” la resposta de l’executiu sobre la CASS

Autor: M. F.
Font: BONDIA
Publicat el: 11 de Desembre de 2012

“Es tracta d’un menysteniment dels drets dels consellers generals i una burla al Consell General.” D’aquesta manera va qualificar ahir el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, la resposta que han rebut de l’executiu a la seva demanda d’informació per poder tenir accés a l’estudi actuarial sobre la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).

Així, Bartumeu va lamentar que en una resposta que va qualificar de “telegrama” i “ironia dubtosa” se’ls hagi indicat que no els pot ser entregat l’informe ja que ni la CASS ni el ministeri de Salut el tenen i que ja se’ls farà arribar quan tinguin la versió definitiva. En aquest sentit troba “ridícul” que es faci aquestes afirmacions quan els mitjans de comunicació ja s’han fet ressò d’aquest document.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata va posar en relleu que en acabar la junta de presidents d’ahir li va fer unes manifestacions al cap de Govern “que ell mateix ha qualificat de dures” respecte d’aquest afer. I va afegir que espera que el síndic general “els empari” en els drets que tenen com a consellers generals i per tant puguin tenir accés a aquesta documentació sol·licitada.

Qüestionat sobre quina motivació hauria de tenir l’executiu per no fer-los arribar aquest informe, Bartumeu va contestar que la desconeixia però va destacar que “el Govern no respecta el que diu l’article 5 del reglament del Consell General” respecte als drets dels consellers de tenir accés a documents, i més tenint en compte, tal com va afegir, que “és informació pública i abonada amb diners públics” .

Després de la conversa que Bartumeu va mantenir amb el cap de Govern, té la sensació, segons va manifestar ell mateix,  que “allò que no hi era” ara fa uns dies “ara hi és”, i va afegir que “el document s’haurà reencarnat” i per tant espera que els pugui ser entregat en breu. I és que, en aquest sentit, i davant una actitud que va tornar a qualificar de “menystenidora”, va destacar que no dubta que el Consell General “trobarà la manera” que aquests documents els siguin tramesos.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió de la junta de presidents, Bartumeu també va fer una anàlisi del balanç que des del Govern s’havia fet al matí als mitjans de comunicació. Així, i qüestionat sobre la modificació de la llei de la seguretat i la salut en el treball, Bartumeu va respondre que quan els socialdemòcrates eren al Govern ja van poder constatar que es tractava d’una llei de “difícil i ridícula aplicació”, ja que va posar com a exemple els cursets que cal fer en determinats sectors per evitar accidents, una qüestió que considera “exagerada” segons de quin lloc de treball es tracti.

D’aquesta manera, Bartumeu va posar en relleu que els canvis es recolzarien sempre que suposin “ajudar els petits empresaris”, però no si han de suposar “l’abaratiment”, és a dir, que hi hagi menys seguretat per als treballadors.

I precisament sobre l’abaratiment dels acomiadaments plantejat per Martí va exposar que ja la paraula “abaratir” li provoca “una certa angúnia” i va afegir que en un moment que augmenta la desocupació el que cal és “mantenir els drets dels treballadors” i fer que els terminis per a aquests siguin raonables si l’empresa decideix prescindir dels seus serveis.
Bartumeu, però, va ser especialment crític amb el document que el Govern va fer arribar als mitjans per fer balanç de la feina feta. En aquest cas va exposar que després de la lectura la seva actitud era de “perplexitat”, ja que d’una banda “s’atribueixen iniciatives privades” i de l’altra “una part important és resultat de la feina” que va fer el Govern socialdemòcrata.

Així, entre altres qüestions, va recordar que iniciatives com el Llibre blanc de l’energia, la Indicació Geogràfica Protegida per a la carn, la millora dels refugis o la cooperació turística amb Polònia són aspectes que es van impulsar des del PS. També va recordar que van ser ells els que van donar forma a propostes com la donació de sang del cordó umbilical o l’Estratègia nacional del paisatge, entre molts altres aspectes que va esmentar.

Patapou

A l’últim, i sobre la indemnització a l’empresa que havia de gestionar l’heliport al Patapou, va exposar que podrien reclamar-la, i en aquest sentit va destacar que si el Govern hagués enviat una comunicació a l’UTE per dir que l’adjudicació estava aturada “tindria les de guanyar” i, si no, “tindrà un problema”.