Tres negacions i “perplexitat” de Bartumeu

Autor: TONI SOLANELLES
Font: DIARI D'ANDORRA
Publicat el: 11 de Desembre de 2012

No a fer més barat l’acomiadament. No a rebaixar nivells de seguretat per als treballadors. No a més retallades. I sí a la “perplexitat” que li va causar al líder del Partit Socialdemòcrata (PS), Jaume Bartumeu, que en el balanç fet ahir pel cap de Govern, Toni Martí, “s’atribueix iniciatives que no són seves.

N’hi ha que són privades i, en part, també s’està atribuint part de la nostra feina feta entre el 2009 i el 2011”. Bartumeu havia tingut accés al document de balanç lliurat per l’executiu, i va anotar tot un seguit de propostes o realitzacions que, al seu entendre, no corresponen, almenys en solitari, a l’actual Govern. “El Cirque du Soleil ja els ho deixo per a ells solets”, va dir irònicament, com també sorneguerament va esmentar que “diuen que han tingut una reunió amb el president francès quan nosaltres sempre parlem de Copríncep francès que, alhora, és president de la República francesa. Suposo que qualsevol dia diran que també s’han reunit amb el Copríncep”.

Fil per randa, Bartumeu va ser qüestionat per tres elements essencials de l’exposat de Toni Martí. Acomiadament: “Això de parlar d’abaratir l’acomiadament ja em fa una mica d’angúnia. Em fa generar una evident preocupació.” El president parlamentari socialdemòcrata va assegurar que “no comparteixo” el qualificatiu “abaratir”, i va assegurar que en un moment que no només no es crea ocupació, sinó que se’n destrueix, “s’han de mantenir els drets dels treballadors de gaudir d’uns terminis raonables si l’empresa per la qual treballen decideix prescindir dels seus serveis”.

Llei de seguretat i higiene en el treball: “Aquesta és una llei per la qual el Govern socialdemòcrata va pagar un preu molt alt en la dar rera contesa electoral. I nosaltres no la vam pas fer. Ens vam limitar a aplicar el que havia deixat fet el Govern d’Albert Pintat, sabedors que en alguns casos era de difícil o ridícula aplicació.” Cal canviar-la? Bartumeu també hi va donar el seu parer: “La resposta és que sí. Si és per ajudar els petits empresaris i els professionals individuals i evitar-los haver de fer cursets ridículs, estem d’acord a revisar-la i modificar-la. Si és per reduir drets dels treballadors, no.”

I de la campanya de comunicació que el Govern vol impulsar per fomentar el consum intern, Bartumeu en va dir que “és un brindis al sol”. I va recordar que “les mesures de retallada porten a una contracció del consum”. Alhora, va deixar dit que la política demòcrata, “que ho fia tot en l’obertura econòmica”, ha comportat que “baixi la renda” i, conseqüentment, el consum.

LA LLISTA D’ATRIBUCIONS

A banda de les tres qüestions concretes que se li van formular, de motu proprio el president del grup socialdemòcrata va fer una mena de relació de tots aquells projectes que l’executiu de Toni Martí hauria inclòs en el balanç de realitzacions, i Bartumeu considera que molt hi ha tingut a veure l’etapa governamental socialdemòcrata: el segell de la carn de qualitat, el llibre blanc de l’energia, les millores als refugis de muntanya, l’arribada al Principat de La Salle, els acords turístics amb Polònia, la signatura digital, la Copa del Món d’esquí, el cordó umbilical, l’estratègia del paisatge, la integració a la CTP o els acords d’intercanvi d’informació fiscal amb Polònia i Itàlia.