El PS aposta per un model fiscal senzill i adaptat a la realitat

Autor:
Font:
Publicat el: 18 de Maig de 2008

El Periodic d'Andorra 

Enric Guinart

L’objectiu és fer un sistema fiscal simple i basat en la realitat i això implicarà que el que guanya més haurà de tributar més”. Així resumia ahir Josep Maria Duran, professor de la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona, les bases sobre les quals se sustentarà la proposta de reforma de la fiscalitat que està dissenyant l’Alternativa de cara a les pròximes eleccions generals.

I és que el debat i l’anàlisi del model fiscal andorrà va centrar una jornada de treball organitzada pel Partit Socialdemòcrata i en què també s’hi van veure representants de Renovació Democràtica, el principal soci del PS a l’Alternativa, com és el cas del conseller general i president de RD, Ricard de Haro. Durant el matí de treball, que va tenir com a escenari l’Art Hotel de la capital, Duran va exposar les grans línies de l’arquitectura fiscal en la qual aposten els socialdemòcrates que consisteix en “fixar unes figures impositives adaptant-se a la realitat econòmica” i, per tant, “si a un li van bé les coses ha de contribuir més que si li van malament”. Més concretament, el professor va indicar que “es tracta d’aprofitar allò bo que s’ha fet en els altres llocs adaptat a les peculiaritats i necessitats andorranes”. O sigui, “en lloc de fer tantes figures, fer el que es fa a tot arreu, un impost general sobre el consum”. En aquest sentit, el professor va explicar que en el sistema implantat pel Partit Liberal, “en teoria” els empresaris no paguen impostos perquè no hi ha cap impost que gravi beneficis i hi ha impostos indirectes sobre el consum. No obstant això, “aquests impostos indirectes estan configurats d’una manera defectuosa tècnicament i fa que moltes vegades siguin els empresaris els que els paguin”, quan “a tot arreu els impostos sobre els consum no són les empreses que els paguen” sinó els consumidors. Igualment, l’assessor del PS també va remarcar que “el que no té sentit és fer tributar sempre el mateix vagi com vagi l’economia, això no té cap ni peus, el que seria normal és que automàticament, sense haver de canviar la normativa, s’adaptin”.

EVITAR LA SELVA IMPOSITIVA// El president Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va deixar molt clar que “el que volem els socialdemòcrates és intentar que el sistema fiscal no alteri la conducta de les empreses”, és a dir, “que no les condicioni i que no els distorsioni l’activitat i que ajudi tothom a contribuir als ingressos públics en base a les capacitats econòmiques de cadascú”. A més, el líder de l’Alternativa i candidat dels socialdemòcrates per als comicis de l’any vinent va explicar que el disseny de la proposta fiscal té com a punt d’origen el que ja es va plasmar en el seu dia al programa electoral del 2005 que “encara avui és vigent” i “en el qual es parla que hi ha d’haver una combinació d’imposició directa i indirecta”. Per a la imposició indirecta, “s’ha d’anar a un impost sobre el valor afegit”, és a dir, a un IVA generalitzat per tal “d’eliminar aquesta mena de selva de diverses figures indirectes que els liberals han anat situant en les angoixes dels empresaris d’aquest país”. I la tributació directa consistiria en gravar els beneficis de les empreses.

Bartumeu va ressenyar que el document que va presentar ahir Duran no és el definitiu: “D’avui no en surt cap document, el professor està acabant un informe que s’enllestirà en les properes setmanes i servirà de punt de referència perquè la comissió d’Economia del PS i els altres membres de l’Alternativa puguin acabar de vertebrar la nostra proposta de reforma fiscal”.

Bartumeu: “Mai no ens situarem en una pressió fiscal elevada o exagerada”

Després de la intensa jornada de treball, el president del Grup Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va voler insistir que el sistema fiscal amb què treballa l’Alternativa en cap cas suposarà una càrrega insuportable per a l’empresari ja que mantindrà una pressió fiscal baixa.

Així, Bartumeu va remarcar que els socialdemòcrates defensen una “Andorra com un país que vol sortir de la zona gris i tenir un embrancament més positiu amb la Unió Europea” i, per tant, “sortir del paradís fiscal vol dir tenir un sistema tributari el més senzill possible, el menys honrós possible per a les empreses i, per tant, mai no ens situarem en una pressió fiscal elevada o exagerada”. I és que el líder de l’Alternativa considera que aquesta reforma del sistema fiscal va implícitament lligada amb les relacions futures del Principat amb Europa: “Si Europa veu que ens estem movent en la bona direcció tindrem un diàleg franc i positiu”.

D’altra banda, i tenint en compte que el desplegament impositiu del Govern liberal és diametralment oposat al que defensa el PS, Bartumeu va afirmar que la posada en marxa del model socialdemòcrata no serà flor d’un dia ja que “som conscients que el nostre model fiscal no el podem implantar l’endemà d’haver guanyat les eleccions perquè n’hi ha un que està funcionant”. Per tant, “s’ha d’analitzar tècnicament el procés, el període i els terminis de substitució d’una figura impositiva per una altra”.

pdf3.jpg