L’Alternativa comença a estructurar el programa fiscal que defensarà a les eleccions generals

Autor:
Font:
Publicat el: 18 de Maig de 2008

Diari d'Andorra

D.M. 

L’Alternativa comença a estructurar el programa fiscal que defensarà a les eleccions generals del 2009. Ahir va organitzar una jornada de treball en què els assistents van tenir l’oportunitat d’escoltar el professor Josep Maria Duran, que assessora la formació en aquesta matèria i que prepararà un informe que ha de servir en paraules del president del grup parlamentari socialdemòcrata i ja candidat als comicis de l’any que ve, Jaume Bartumeu, de “punt de referència” per a “acabar de vertebrar la nostra proposta de reforma fiscal”.

El polític va indicar que no estarà molt allunyada de la que ja van defensar el 2005 i que passa per “eliminar aquesta selva de figures indirectes que crea preocupacions i angoixes als empresaris” i establir una mena d’IVA generalitzat i un impost directe sobre els beneficis de les empreses.

De la seva banda, Josep Maria Duran va indicar que la proposta passa per “fixar unes figures impositives que funcionin adaptant-se a la realitat” i que, per tant, “si a un li van bé les coses que hagi de contribuir més que si li van malament i que si es consumeix més es recapti més pel consum”.

Duran va afegir que amb el sistema actual “els empresaris en teoria no paguen impostos, no hi ha cap impost que gravi beneficis, són indirectes sobre el consum, però estan configurats de manera defectuosa i provoca que moltes vegades siguin els empresaris qui els paguin”.

L’alternativa és un impost general sobre el consum que “són les empreses que els gestionen, però el paguen els consumidors finals” i, a canvi, va continuar Duran, s’estableix “imposició directa i si hi ha guanys es tributa i si no hi ha guanys no”.

L’expert va indicar que es tracta de fer el que “es fa a tot arreu, no estem inventant res” però adaptant el sistema i els tipus a aplicar a les necessitats del país.

Bartumeu va afirmar que s’ha d’acabar de concretar un calendari, però que “som conscients que el nostre marc fiscal no el podrem implantar l’endemà de guanyar les eleccions”, ja que, entre d’altres requisits, caldran canvis legislatius.

“Els empresaris volen una una normativa clara i no el desgavell actual”

“Pagar impostos no aixeca onades d’alegria a cap país”. El candidat de l’Alternativa va assenyalar que és conscient que s’haurà de fer una feina de pedagogia per fer entendre a la ciutadania, i especialment als sectors empresarials, que el sistema fiscal defensat pels socialdemòcrates és el més idoni. Bartumeu va recordar que ja està “parlant amb la gent i escoltant les preocupacions” i que “tan bon punt tinguem l’informe del professor Duran l’anirem a explicar i comentar”. Però el dirigent socialdemòcrata també va apuntar que “ja de sortida sabem que els empresaris volen una normativa clara i senzilla i no el desgavell actual”. Tanmateix, el polític va insistir que la reforma fiscal plantejada també ha d’ajudar a establir “un diàleg franc i positiu” amb Europa i a sortir “de la zona grisa” de la llista de paradisos fiscals. Però Bartumeu també va voler deixar clar que tampoc serà una pressió fiscal “exagerada”.

pdf3.jpg