El PS mou fitxa per regular el comerç

Autor: EDITORIAL
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 7 de Novembre de 2012

El grup parlamentari socialdemòcrata ha complert la promesa de presentar una proposta de regulació de l’activitat comercial, si el Govern demòcrata no feia cap pas en aquest sentit els primers mesos del nou curs polític. És més, les proposicions de llei presentades pels socialdemòcrates són dues: d’una banda, la «llargament reivindicada» llei del comerç i, de l’altra, la llei de serveis de la societat de la informació i del comerç electrònic.

Tots dos textos busquen regular l’activitat comercial, ja sigui de manera tradicional o bé a través de les xarxes de telecomunicacions, amb la voluntat de donar seguretat tant a usuaris com a proveïdors, segons van explicar ahir els consellers generals Jaume Bartumeu –president del grup parlamentaris socialdemòcrata– i David Rios .

La manca de regulació del comerç fins al moment és un buit legislatiu que un país com Andorra no es pot permetre. Les regles del joc han d’estar clares per a tothom perquè, si no, sorgeix la picaresca que tant perjudica al consumidor i a la majoria de comerciants, que treballen amb l’honestedat i el bon servei com a signe d’identitat.

Les accions reguladores sobre l’activitat comercial no es poden limitar als horaris, l’obertura exprés dels nous establiments o una limitació de les rebaixes que se sustenta únicament en la bona predisposició dels amos dels locals, sinó que s’ha d’anar més enllà per disposar d’una legislació moderna i avançada. Una legislació que ha de tenir en compte, a més, l’enorme transformació que ha viscut el sector els darrers anys, amb l’aparició, i posterior consolidació, del comerç electrònic.

Com dèiem, es tracta de disposar d’unes normes clares que ofereixin seguretat jurídica tant als mateixos comerciants com als consumidors, conscients que aquests, sobretot quan són turistes, se senten sovint desemparats.

No es tracta d’un caprici del Partit Socialdemòcrata (PS). A començament d’estiu, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) i l’Empresa Familiar Andorrana (EFA)van recordar la urgència de la llei del comerç, inclosa al document Andorra té futur com un punt més d’aquest pla estratègic per reconduir l’economia nacional.

Bartumeu va aprofitar l’ocasió que li brindava la presentació de les dues proposicions de llei davant dels mitjans de comunicació per remarcar que es tracta de textos que «no tenen contingut ideològic profund, més enllà d’introduir principis constitucionals». Dit d’una altra manera: els socialdemòcrates no entendrien que el criteri de Govern fos desfavorable als textos que van presentar ahir a la Sindicatura. Un cop admesos a tràmit, el Govern disposa de 30 dies per pronunciar-se. Veurem què passa.