Bartumeu critica la manca de negociació amb els policies

Autor:
Font: EL PERIÒDIC D'ANDORRA
Publicat el: 11 d'Octubre de 2012

Els representants del Sindicat de la Policia d’Andorra han iniciat una ronda de contactes amb els principals grups polítics del país. Ahir es van reunir amb el grup parlamentari socialdemòcrata i també amb els líders del grup que dóna suport al Govern. Avui està previst que es reuneixin amb representants del Partit Liberal d’Andorra. Les trobades són per exposar el punt de vista del sindicat sobre la situació de les modificacions dels complements de jubilació principalment. Dels socialdemòcrates en van rebre el suport.

El president del SIPA, Xavier Surana, acompanyat del vocal Manel Valero, es va reunir ahir al migdia amb el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, i amb el conseller general David Rios. Durant la reunió, els representants del SIPA van exposar la situació de les modificacions dels complements de jubilació tal com ells la veuen i van explicar que no accepten que el Govern vulgui modificar unes condicions que són les que ells van acceptar quan van entrar a treballar a la Policia. Els socialdemòcrates els van expressar el seu suport. Tal com va manifestar Bartumeu, entenen que el Govern no hauria «d’anul·lar la confiança legítima dels policies en les seves condicions laborals», i que ells haurien seguit amb els acords que es van iniciar a la taula de la funció pública per poder arribar a una entesa sense «fer un tall» com assegura que fa el Govern.

Surana va indicar que durant la reunió amb els socialdemòcrates havien vist que «ens fan costat en quant a les condicions que se’ns han de mantenir», a més, va apuntar que «ens escolten», mentre que en les reunions amb el Govern «ells imposen condicions innegociables». En aquest mateix sentit es va pronunciar Bartumeu, apuntant que «les reunions no poden ser simulacres de negociacions», i que per això el seu Govern va apostar en el seu moment per la taula de la funció pública, on es van iniciar acords. En aquelles taules, Bartumeu assegura que els funcionaris ja eren conscients que s’haurien de modificar algunes condicions, però que «nosaltres no haguéssim fet un tall», recollia l’ANA. Així, el socialdemòcrata va considerar que no es pot «anul·lar la confiança dels policies en les seves condicions laborals», i que el que s’hauria d’haver fet és negociar amb ells, i que «l’ordeno i mando és una mala via».

MENYS SINTONIA AMB DA / Surana va anar acompanyat del vicepresident del sindicat, Joan Comella, en la reunió amb el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, i la consellera general Meritxell Mateu. Durant la reunió els policies van manifestar als consellers la preocupació per la seva situació, i els demòcrates els van aconsellar que mantinguin una postura més dialogant pel que fa a la modificació dels complements de jubilació. En canvi, des del SIPA lamenten que el Govern tampoc s’ha tornat a posar en contacte amb ells i Comella va manifestar haver quedat «amb millor sensació amb la primera» reunió –amb els socialdemòcrates– que no pas amb la segona.

La reunió amb els demòcrates va servit per exposar-los «el nostre malestar» per com s’està duent a terme el procediment de modificació dels complements de la jubilació. Comella va criticar que se’ls demani que negociïn però que en realitat «des de la reunió en què vam demanar les simulacions no s’han tornat a posar en contacte amb nosaltres». En aquest sentit, opina que «volen diàleg però no s’han acostat més». Els consellers demòcrates van demanar als sindicalistes que prenguin una postura més dialogant, i aquests van respondre que «si veiem un canvi en el model de negociació i que estan disposats a admetre modificacions, potser sí que parlarem».

Els membres del SIPA també van aprofitar l’ocasió per recordar als consellers generals «les seves promeses electorals», i van assegurar que el fet que les arques públiques estiguin pitjor del que pensaven, «no ens convenç». Comella va apuntar que «un polític ha de prometre el que pugui complir, i sinó, com a mínim demanar disculpes».

A L’ESPERA DE LES SIMULACIONS / D’altra banda, el president del SIPA va recordar que els policies encara estan a l’espera de les simulacions que el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, els va dir que els entregaria. Cinca va assegurar ahir que les simulacions arribarien al Govern aquesta setmana, i un cop les hagin estudiat es formalitzaran les reunions. Així mateix, va afirmar que les manifestacions, com la prevista per aquesta tarda, «no condicionaran» el seu calendari.