Els consellers del grup parlamentari socialdemòcrata sospiten de l’adjudicació a Patrigest de l’estudi actuarial de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). Concretament, i en paraules del president del grup, Jaume Bartumeu, es tracta d’un «concurs estrany i atípic». Per això han demanat ampliar la demanda d’informació, i en funció del què els documents demanats revelin, no descarten demanar la nul·litat de l’adjudicació.
El primer que els «va sorprendre» va ser que l’adjudicació «d’un estudi d’aquest impacte no es fes per concurs», sinó que es fes per adjudicació directa, i a més a una empresa que en aquell moment era «desconeguda»: Patrigest. En el seu moment, la consellera socialdemòcrata Mariona González ja va fer una demanda d’informació a la CASS per tal que se li facilités còpia del contracte signat amb aquesta empresa, l’informe comparatiu que demostra que aquesta és la que millor s’adapta per a la realització del treball encomanat i l’acord del Consell d’Administració de la CASS que ho avala. Aquests documents han ampliat les sospites.
D’entrada, l’informe que hauria de justificar la contractació de Patrigest no està ni signat ni hi consta data, segons va afirmar González. Segons aquest informe, es van demanar ofertes a tres empreses «de reconeguda experiència professional, que mereixen la confiança de la CASS i que estan capacitades per realitzar l’encàrrec de manera òptima», el dia 8 de març. Concretament, es van demanar ofertes a Mora assegurances, a Patrigest informació financera (Vincles. Grup Crèdit Andorrà) i al Gabinete de asesoramiento económico y social. Només 10 dies després s’acabava el termini per lliurar les ofertes, el dia 19 de març. L’informe de la CASS també diu que la primera i la tercera empresa van declinar participar. Mora assegurances ho hauria fet mitjançant carta i el Gabinete per via telefònica. Per la consellera socialdemòcrata, el breu termini ja indica que «això trontolla», i encara va afegir que «la transparència comença a desaparèixer. A Bartumeu li «fa mal els ulls» el termini per presentar ofertes, i entén que les dues empreses declinessin presentar-s’hi, si tot plegat tenien «sis dies hàbils» per fer-les.
La segona cosa que no agrada als socialdemòcrates és la vinculació amb una empresa d’assegurances privada, que al seu entendre té interessos privats en les jubilacions. Per Bartumeu, hi ha una «evident incopatibilitat», i González va argumentar que el resultat de l’estudi pot ser diferent si s’és «part i jutge» o si s’és neutral.
Per tot plegat, González ha tramitat una nova demanda d’informació que complementi la primera. Així, demana còpia de les tres demandes d’ofertes fetes, de la carta rebuda de Mora assegurances declinant presentar-s’hi, de la proposta de col·laboració rebuda de Patrigest, i d’un document que acrediti els projectes similars elaborats per l’adjudicatària en temes de seguretat social andorrana. A més, també vol una còpia de l’informe original sobre la contractació directa, i com que ja han passat més de tres mesos des de l’adjudicació, es volen també els resultats de l’estimació de les obligacions de la CASS a data 31 de desembre del 2012.